Ga naar inhoud

Meer info over Linux


Aanbevolen berichten

Wat is Linux

 

De naam Linux verwijst naar de besturingssystemen die gebaseerd zijn op Unix.

Linux is vrije software waardoor de broncode vrij te gebruiken en te wijzigen is door iedereen.

Er bestaan vele Linuxdistributies ("distro's") waaronder Ubuntu. Andere bekende zijn FreeBSD, Linux Mint, Debian, Mandriva, ...

De meeste distro's zijn gratis, maar sommige bedrijven verkopen vaak distro's voorzien van allerlei extra's en geven dan ook ondersteuning bij het gebruik van hun systeem. Een voorbeeld is RedHat.

De eerste reactie die je vaak hoort van niet-linux gebruikers is dat het een moeilijk besturingssysteem is. Dit is echter lang niet meer het geval.

Vroeger had linux nog geen grafische omgeving. Dit is helemaal veranderd, waardoor linux ook door beginners kan worden gebruikt.

 

Waarom Linux en niet Windows?

 

Linux heeft heel wat voordelen. Zo is Linux volledig gratis. Zo bespaar je alvast heel wat geld bij de aankoop van een nieuwe pc. Ook de meeste fabrikanten van hardware stellen drivers voor linuxsystemen ter beschikking.

Je kan je besturingssysteem gewoon downloaden via de website van de betreffende distro. Een andere groot voordeel bij Linux is dat je werkelijk alles kan aanpassen. Bovendien zien alle distributies van Linux er weer wat anders uit.

Een laatste voordeel, maar waarschijnlijk ook het belangrijkste is dat Linux virusvrij is. Dit komt omdat Linux anders werkt dan een Windowssysteem. Zo kan je in Linux niets aanpassen zonder dat je je wachtwoord hebt ingegeven. Wil je dus iets te installeren, dan zal je ook eerst je wachtwoord moeten ingeven.

Je hoeft dus ook geen virusscanner te installeren op je pc en wekelijks een systeemscan van je pc te doen.

Game-freaks kunnen echter (voorlopig) beter bij Windows blijven. De meeste games werken echter niet goed in Linux. Er zijn er wel, maar het aanbod is nog te beperkt.

Een andere reden waarom sommige pc-gebruikers geen Linux wensen te gebruiken is de software die ze nu gebruiken in Windows. Denk bijvoorbeeld aan Microsoft Office, Paint, Kladblok, maar ook Nero, Photoshop enzovoort.

Voor de meeste Windows-programma's bestaat er ook een gratis/linux-variant. Bestaat er geen linux-variant voor je Windows software, dan kan je nog steeds proberen om het programma in linux te installeren door gebruik te maken van Wine.

Een lijst van alternatieve Windows-programma's vind je hier.

 

Welke distro is nu de beste?

 

Ben je een beginner op het vlak van Linux dan is het aan te raden om te kiezen voor Ubuntu, Xubuntu of Kubuntu. Deze drie zijn grotendeels hetzelfde, maar verschillen uiterlijk wat van elkaar.

Heb je een al oudere pc en werkt Ubuntu niet, dan kan je het is misschien proberen met Linux-versies zoals Linux Mint en Damn Small Linux Deze vragen minder van het geheugen.

Heb je een iets zwaardere pc en ben je graag met muziek en video bezig dan kan is Ubuntu Studio iets voor jou. Deze versie van Ubuntu bevat allerlei software gericht op video- en muziekbewerking.

Beschik je over een echt antieke pc en wil je er toch graag linux op installeren dan kan je het eens proberen met de alternate versies. Bij deze versies verloopt de installatie "text-based". Een alternate versie kan je enkel installeren en dus niet testen.

 

Linux uitproberen.

 

Als je graag eens een linux distro op je pc wil uitproberen dan kan je een live cd gebruiken of Wubi. Deze manier raad ik echter af omdat deze wel eens problemen kan opleveren. Je gaat immers Ubuntu installeren in Windows. Dit maakt je Ubuntu installatie even kwetsbaar voor virussen en Ubuntu blijft afhankelijk van Windows.

Wubi is software voor Windows die je kan gebruiken om verschillende linux-distributies te testen. Linux wordt gewoon als een programma op je pc geïnstalleerd. Wubi zal zelf de nodige bestanden downloaden en het besturingssysteem op je pc installeren. Het grote voordeel is dat er aan je huidige Windows niets wordt veranderd.

Tijdens het opstarten van je pc zal je de keuze krijgen tussen opstarten in Windows of opstarten in Linux.

Als je Linux terug wil verwijderen kan je dat gewoon doen via Windows Configuratiescherm.

Een andere manier om Linux uit te proberen is het gebruiken van een live-cd. Dergelijke cd bevat een volledig besturingssysteem.

Wanneer je gebruik maakt van een live-cd om linux te testen moet je niets installeren op je pc. Alles wordt gewoon geladen via de cd-rom. Op deze pagina staan verschillende live-cd's.

Om zelf een live-cd te maken moet je het iso-bestand van de gekozen distro downloaden en branden op een cd-rom.

Daarna start je de pc via deze cd-rom. Afhankelijk van de gekozen distro krijg je een opstart menu waar je kan kiezen voor de optie "uitproberen zonder te installeren".

 

Hoe installeer je Linux op je pc?

 

Ik zal enkel uitleggen hoe je Ubuntu op je pc kan installeren omdat dit de meest gebruikte Linux-versie is. De installatie van andere distro's verloopt grotendeels hetzelfde.

Je kan Ubuntu op twee manieren verkrijgen. Ofwel download je gewoon de laatste versie ofwel bestel je een cd-rom. Deze wordt gratis naar je thuis gestuurd. Let er wel op dat dit tot 6 weken kan duren!

De download bestaat uit een iso-bestand. Dit dien je op een cd-rom/dvd te branden via een brandprogramma. De cd/dvd moet je branden als image zodat de pc later kan opstarten vanaf de cd/dvd.

Voor het verdere verloop van de installatie kan je gebruik maken van deze handleiding. Daar wordt uitgelegd hoe je Ubuntu 9.10 op je pc plaatst. De handleiding voor Ubuntu 10.04 en hoger vind je hier.

Om je huidige versie van Linux uit te breiden met bijkomende software kan je deze handleiding volgen. Er wordt uitgelegd op welke manieren je software kan installeren in Ubuntu, maar andere distro's werken op gelijkaardige manier.

Andere handleidingen kan je hier vinden.

Heb je nog vragen over Linux of zit je met een probleem dan kan je altijd een nieuw topic starten op het forum.

 

Handige websites.

 

Goede website voor beginners

Nog eentje

Uitleg over andere linux-distro's

Thema's om het uiterlijk van Ubuntu te wijzigen.

Nog meer handleidingen.

Gratis boeken over Linux.

Gratis cursus.

Een gratis en goed Ubuntu magazine.

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.