Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst: (aangepast)

Introductie

We gaan het in deze review hebben over de CM Storm Sniper Black Edition (mesh versie).

Deze kast is de verbeterde versie van de standaard CM Storm Sniper.

Nu met een volledig zwart gespoten interieur, en ondersteuning voor 2.5” HDD/SSD.

Wij danken Cooler Master voor het beschikbaar stellen van deze kast!

Deze review is in samenwerking met Kevin gemaakt.

Sniper1.jpg

Coolermaster heeft zich bij deze kast vooral gericht op sterkte, veiligheid, functionaliteit en flexibiliteit.

Dat is vooral uit dit plaatje te leiden.

Storm_Tactics.png

Eerste indruk

De eerste indruk bij deze kast was zeker goed te noemen.

Toen we de kast uit de doos hadden gehaald, konden we goed de punten zien waar Coolermaster de meeste tijd aan heeft besteedt.

De kast ziet er degelijk uit, en over de vormgeving en de functionaliteit is goed nagedacht.

De kast weegt redelijk veel, maar uit persoonlijke ervaringen geeft dit meestal aan dat de kast van goede kwaliteit is.

DSC_0311.JPG

Doos en accessoires

Over de doos waren we zeker te spreken. Deze is namelijk gemaakt van karton dat van goede kwaliteit is, die veel stevigheid biedt met ook een goede opvulling.

Bij verzenden kan je er op vertrouwen dat de kast niet zal kunnen beschadigen.

Op de doos staan afbeeldingen van de kast, en de diverse functionaliteiten. De specificaties staan ook vermeld.

DSC_0287.JPG

Als accessoires zitten er genoeg dingen bij; schroeven, andere rubberen voetjes, adapter van 3.5” naar 2.5”, muismat (die er bij ons niet bij zit), enz.

DSC_0292.JPG

Specificaties

tabel.jpg

Bouwkwaliteit en afwerking

De bouwkwaliteit van deze kast is zeker goed te noemen. Er zijn materialen van goede kwaliteit gebruikt.

Dit zorgt ervoor dat de kast degelijk in elkaar zit, en hierdoor weegt hij ook maar liefst 12kg.

Als materiaal is er voornamelijk gebruik gemaakt van staal en ABS Plastic.

Het frame en de zijkanten zijn van staal. Het frame is hierdoor zeer sterk, en biedt een goede basis voor de rest van de kast. De zijpanelen die ook van staal zijn, deze zijn behoorlijk dik.

Door de dikte zijn ze erg sterk, en kunnen niet makkelijk ingedeukt of gebogen worden. Wat weer goede bescherming biedt voor de hardware binnenin de kast.

DSC_0313.JPG

In de kast wordt ook gebruik gemaakt van ABS Plastic, ofwel hard plastic. Dit is aan de bovenkant, onderkant en voorkant vooral toegepast.

Dit materiaal is van degelijke kwaliteit, en is niet echt krasgevoelig. Ook ziet het er goed uit in combinatie met het staal.

De afwerking is ook gewoon goed, de kast heeft bijna geen scherpe randen, de vele randen die aan uiteinden zitten, zijn of omgebogen of afgerond. Waardoor je je dus nergens aan kunt snijden.

DSC_0340.JPG

Vormgeving

De vormgeving van deze kast is vooral op een specifieke doelgroep gericht, namelijk gamers.

Deze doelgroep heeft graag een kast die opvalt, er bruut eruit ziet en makkelijk in te bouwen is. Dit is allemaal terug te vinden in de Sniper.

Aan de bovenkant vinden we diverse dingen terug die opvallen aan de kast.

De lange groeven in het ABS Plastic met daartussen mesh geeft een leuk effect, en ziet er nog mooi uit ook. Dit is wat verhoogd, zodat er ruimte ontstaat tussen de mesh en het geperforeerde frame.

Ook zitten er in die ruimte gelijk 2 sterke handvatten verwerkt die aan het frame vastzitten, zodat de kast makkelijk op te pakken is.

DSC_0313_kopie.JPG

Ook het gedeelte voor alle aansluitingen, knoppen en ledjes zit aan de bovenkant. Dit is netjes verwerkt in de vormgeving, en ziet er strak uit.

Hier zit de aan/uit-knop, reset-knop, aan/uit-knop LEDfans, draaiknop fancontroller, 1x ESATA, 4x USB, 1x Firewire, microfoon, koptelefoon, power LED en HDD LED.

Alleen de grote draaiknop van de fancontroller valt nogal op, omdat deze asymmetrisch is geplaatst, en nogal hoog eruit steekt.

Dit had naar onze mening dus beter symmetrisch geplaatst kunnen worden, of gewoon lager, zoals de aan/uit-knop.

DSC_0329.JPG

Aan de voorkant kan je de 5x 5.25” bays terug vinden, waarvan er 1 ook gebruikt kan worden als 3.5”.

De fronts zijn allemaal gemaakt van mesh, wat gelijk als stoffilter fungeert, en aan weerszijden daarvan zit er ABS Plastic.

Onder de bays zit het stoffilter voor de 200mm fan die aan de voorkant van de kast zit. Dit stoffilter is ook gemaakt van mesh, waardoor het gehele front goed bij elkaar past.

Het Sniper logo zit ook in het front verwerkt, dit ziet er zeer netjes uit, en niet te overdreven groot.

DSC_0344.JPG

Omdat er in de kast een full-atx moederbord past, is de achterkant daar ook naar ontworpen.

We vinden hier het I/O-panel voor het moederbord, 2 gaten met rubbers voor waterkoeling, geperforeerd metaal met plaats voor een 80, 90 of 120mm fan, 7 sleuven met toolless bevestiging voor je PCI insteekkaarten.

Vanachter onderin vinden we ook nog een opening voor de voeding en nog 2 gaten met nog het metaal ervoor, die ook gebruikt kunnen worden voor waterkoeling.

Ook zit er aan de achterkant het extra plaatje voor het veiligstellen van je gaming apparatuur, zoals muis, toetsenbord en koptelefoon.

Hier kan je het draad van het apparaat doorheen halen, zodat het vastzit aan de kast.

Als er dan ook een slot aan de zijkant van de kast zit, kan je dure apparatuur niet zomaar meegenomen worden.

Dit is zeker handig om te hebben als je bijvoorbeeld veel naar lanparties gaat, en niet de hele tijd op je PC wil letten.

DSC_0322.JPG

De onderkant is even goed afgewerkt als de rest van de kast. Dit is zeker een stuk van de kast die niet vergeten mag worden.

Dit heeft Coolermaster ook zeker niet gedaan, de afwerking ziet er netjes uit zoals de rest van de kast.

De onderkant is volledig gemaakt uit 1 stuk ABS Plastic, met bijhorende losse voeten die verstelbaar zijn, deze voeten kunnen ook vervangen worden met de andere bijgeleverde pootjes.

Voorderest is de onderkant geperforeerd met genoeg gaten, voor de luchtstroom naar de voeding, en ook de optionele te plaatsen fan in de onderkant van de kast.

Het ontwerp aan de onderkant met de gaten is vergelijkbaar met het ontwerp aan de bovenkant.

DSC_0354.JPG

De zijpanelen van de kast zien er ook goed uit. De beide panelen hebben eigenlijk dezelfde vorm, met dezelfde bolling naar de buitenkant.

Het rechterpaneel is uit een stuk metaal gemaakt, met aan de zijkant het CM Storm logo in het wit.

DSC_0356.JPG

Bij het linkerpaneel is er mesh verwerkt in de bolling, en achter het mesh een "frame" waar fans aangeschroefd kunnen worden.

Er zit standaard een 200mm fan op, maar er kan ook gekozen worden om er 2x 120mm te monteren.

DSC_0331.JPG

Inbouwmogelijkheden

De inbouwmogelijkheden van deze kast zijn te vergelijken met andere high-end kasten.

Veel inbouwmogelijkheden voor verschillende apparaten die gebruikt kunnen worden in een computer.

De kast is geschikt voor ATX en mATX moederborden. Dit is over het algemeen wel standaard bij elke mid-tower kast, en zal dus niet onder doen voor andere kasten.

Aan de voorkant kan uiteraard de externe 5.25” apparatuur geplaatst worden. Maximaal zijn dit er 5, waarvan er 1 bay gebruikt kan worden voor de plaatsing van een 3.5” apparaat.

Doorgaans is dit genoeg ruimte om uitbreidingen aan te brengen.

DSC_0345.JPG

Voor de interne apparaten zoals hdd’s en ssd’s is er ook genoeg ruimte. De ruimte hiervoor is te vinden bij de 5 3.5” bays.

Deze zijn volledig tool-less, en zijn makkelijk in gebruik. Er is ook een 3.5” naar 2.5” adapter bij geleverd voor de montage van een SSD.

DSC_0346.JPG

Koelingsmogelijkheden

De kast is ontworpen voor een goede airflow, en hier is ook duidelijk sprake van. De kast wordt standaard geleverd met 3x 200mm fan aan de boven-, voor- en zijkant. En nog een 120mm fan aan de achterkant. Deze zorgen voor een goede doorloop van de lucht, die eigenlijk alle componenten mee koelt. Processor(s), grafische kaart(en), HDD’s, SSD’s, chipset en noem maar op.

De 200mm fans aan de voorkant en de zijkant zorgen voor de intake van lucht, en de 200mm en 120mm aan de boven- en achterkant zorgen voor de outtake van lucht.

DSC_0358.JPG

Door het open karakter van de kast, als je kijkt naar de vele luchtdoorlatende openingen, dan zijn er veel mogelijkheden om fans te plaatsen.

Aan de bovenkant kunnen er 2x 120mm fans geplaatst worden ipv de standaard 200mm, en dit geld ook voor het zijpaneel.

Ook is er de mogelijkheid om aan de onderkant een 140mm (door vastklemmen) of 120mm fan te plaatsen, doormiddel deze vast te klemmen (140mm) of vast te schroeven (120mm). Deze wordt dan gelijk geplaatst in een stof filter, welke met wat handigheid makkelijk schoon te maken is. Doordat er op deze plek een fan geplaatst kan worden, kan er lucht direct vanonder de kast naar binnen worden gezogen. Dit is zeker handig, want dan word(en) de videokaart(en) weer van een koud briesje voorzien.

DSC_0341.JPG

Doordat er aan de bovenkant 2 fans geplaatst kunnen worden, is er ook plaats voor een 240mm radiator, dus opties voor waterkoeling zijn zeker ook aanwezig.

DSC_0348.JPG

De mogelijkheden om de CPU te koelen zijn ook zeker goed. De kast is namelijk zo breed dat er makkelijk een grote koeler inpast zoals de Scythe Ninja 2. De enigste factor die tegen zou kunnen werken voor het plaatsen van een grote koeler zou eventueel de 200mm fan aan de zijkant zijn. Maar deze is makkelijk eruit te halen.

Geluidsproductie

De geluidsproductie van deze kast is zeker acceptabel te noemen, maar het is wel een groot voordeel dat dit te regelen valt door de ingebouwde fancontroller. Waardoor de geluidsproductie dus aan te passen is aan het gewenste niveau.

Op de laagste stand draaien de 200mm fans nog maar op 500rpm. Volgens de specificaties produceren ze dan 17dBA, dit is eigenlijk bijna niet hoorbaar, alleen als je er echt op gaat letten. Als je de controller op het midden zet, gaan de fans wat harder draaien, rond de 750rpm, en produceren ze rond de 20dBA. Op dat moment ga je ze wel horen, maar is het eigenlijk nog niet echt storend. Eenmaal de controller op zijn hoogste stand te zetten gaan de fans op volle toeren draaien, zullen ze 1000rpm doen, en rond de 23dBA produceren, dit is zeker hoorbaar, en kan voor sommige mensen storend zijn.

Over het algemeen valt de geluidsproductie op de hoogste stand nog mee, omdat de kast gericht is op gamers. Bij hun is het vooral bekend dat er meestal een goeie videokaart inzit, die ook behoorlijk luidruchtig kan zijn onder het spelen van een spel, hierdoor wordt het geluid van de 200mm fans gecompenseerd.

Installatiegemak

Het installeren van de componenten in deze kast is zeker makkelijk te noemen, dit komt vooral doordat er veel van tool-less bevestigingssystemen gebruik wordt gemaakt. Zodat het inbouwen gemakkelijker wordt, en ook minder tijd nodig heeft.

Dit is vooral te merken aan de voorkant waar de 5.25" bays zitten. Als je namelijk een apparaat wil installeren, bijvoorbeeld een DVD-speler, hoef je deze er alleen maar in te schuiven, en vast te klikken met de knop aan de binnenkant.

Soms zijn er toch nog apparaten die met schroeven vastgezet moeten worden omdat ze niet zo diep in de kast vallen, denk dan aan bijvoorbeeld een fan-controller.

DSC_0345.JPG

Ook bij de 3.5" bays is dus gebruik gemaakt van het tool-less systeem. Er zijn speciale "houders" voor de hardeschijven, deze kan je er zo uitpakken, hardschijf erin zetten, en weer terug in de kast installeren. Dit is zeer makkelijk in gebruik, en is vooral handig als je even snel een hardschijf nodig hebt.

Voor de montage van SSD's is er ook een 3.5” to 2.5” adapter bij geleverd.

DSC_0346.JPG

Het moederbord is net als in andere kasten eigenlijk zeer makkelijk te installeren, goed kijken naar de schroefgaatjes, en vergelijken met het moederbord, en op de goeie plaatsen de spacers plaatsen. Daarna moederbord erin en vastschroeven.

Uiteraard moeten al die apparaten die ingebouwd zijn ook aangesloten worden op het moederbord. Hier is ook zeker over nagedacht, omdat er op vele plekken langs het moederbord gaten zijn om kabels door te steken zodat ze via de achterkant lopen, en uit het zicht. De ruimte achter het moederbord is eigenlijk vrij groot, dit komt door de bolling in het zijpaneel, waardoor er dus makkelijk dikke kabels over elkaar heen kunnen liggen. De cablemanagement is dus zeker goed uitgevoerd bij deze kast.

DSC_0327.JPG

Ook is de installatie van een andere processor koeler zo makkelijk mogelijk gemaakt. Er zijn namelijk ook koelers waarbij er aan de achterkant van het moederbord geschroeft moet worden, wat niet altijd bij elke kast lukt, waardoor het hele moederbord eruit moest. Dit is nu niet meer nodig, dankzij een hele makkelijke oplossing. Coolermaster heeft namelijk een groot gat aan de achterkant gemaakt, waardoor dus de achterkant van het moederbord bereikt kan worden. Dit is alleen wel mogelijk bij moederborden die 1 processor socket hebben, en dus niet bij het gebruikte moederbord op de afbeelding die 2 processor sockets bevat.

DSC_0328.JPG

Conclusie

Zoals uit de review op te maken is zijn wij erg tevreden met deze kast.

Goede inbouwmogelijkheden, een degelijke bouwkwaliteit, netjes afgewerkt en goed doordacht.

Deze kast is ideaal voor gamers, zeker met de handvatten erg makkelijk mee te nemen naar lan party's, en door de goede koelmogelijkheden de perfecte kast om veel hardware in te bouwen die zijn hitte goed kwijt moet kunnen.

Deze kast is een echte aanrader!

De kast kost op het moment van schrijven rond de €120

aangepast door Yannick
Geplaatst:

Review was ook niet makkelijk om uit te typen hoor :D

Maarja als je eenmaal goed aandacht eraan besteedt, komen er telkens weer nieuwe dingen bij haha.

Dan krijg zon duidelijke en overzichtelijke review.

Geplaatst:

De prijs valt goed mee inderdaad, daar zijn we dan ook erg over te spreken.

De prijs is perfect voor de kast die je er voor terug krijgt, stevig en een goed design.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.