Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

hier kan je het nieuws over google zetten.

Google moet buigen voor Belgisch vonnis

Afgelopen woensdag heeft Google door middel van een kort geding bezwaar aangetekend tegen de uitspraak van de rechter van vorige week vrijdag. Deze had bepaald dat de verwijzingen naar een aantal Frans- en Duitstalige dagbladuitgevers uit de zoekindex verwijderd moesten worden en dat zijn gerechtelijke beslissing op Googles site gepubliceerd moest worden. Mocht Google aan een van deze twee voorwaarden niet voldoen, dan zou het bedrijf een boete van respectievelijk één dan wel een half miljoen euro moeten betalen. Google was het echter niet eens met deze uitspraak, omdat het bedrijf meent niet op de juridisch juiste wijze te zijn gedagvaard. Het zou zich daardoor niet hebben kunnen verdedigen. Ook wilde het bedrijf de uitspraak niet publiceren, omdat er al voldoende media-aandacht is geweest. Dit betekent dat het bedrijf nu al negen miljoen aan boetegelden moet betalen. De kortgedingrechter heeft afgelopen vrijdag bepaald dat deze bezwaren geen reden zijn het betalen van de dwangsommen op te schorten totdat de zaak in november grondig wordt behandeld. Inmiddels is de uitspraak op Google.be overigens wel gepubliceerd.

Bron: HLN

Geplaatst:

Google Inc. (NASDAQ: GOOG) is het bedrijf achter de Google-zoekmachine, opgericht door Larry Page en Sergey Brin. Bij het bedrijf werken circa 5000 mensen. Het hoofdkantoor (soms ook Googleplex genoemd) staat in Mountain View, Californië. Sinds 19 augustus 2004 is het bedrijf beursgenoteerd als GOOG.

Herkomst van de naam Google:

Het woord is een variant van het woord "googol", dat werd verzonnen door Milton Sirotta, het neefje van de Amerikaanse wiskundige Edward Kasner. Googol is een synoniem voor een 1 met honderd nullen. De term weerspiegelt de bedrijfsmissie om alle informatie van de wereld toegankelijk en nuttig te maken.

Samenwerking met NASA:

Eind september 2005 werd bekend dat Google een samenwerkingsverband met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA aangaat, waarbij ze hun krachten op het gebied van technologisch onderzoek zullen bundelen. In Silicon Valley, op een terrein van de NASA dat dienst deed als marinebasis, zal een onderzoekscentrum gebouwd worden.

Overige activiteiten:

Behalve de Google zoekmachine exploiteert Google ook enkele diensten die niet direct zoekgerelateerd zijn.

Gmail is een gratis webmaildienst waarbij ook van POP3 gebruik kan worden gemaakt. Gmail combineert e-mail met Googles zoektechnologie. Gmail is voorlopig alleen door 'uitnodiging' te verkrijgen. Elke testgebruiker kan onbeperkt uitnodigingen versturen, met als enige restrictie 50 uitnodigingen per tijdseenheid. Deze tijdseenheid kan variëren van enkele minuten tot enkele dagen. Begin september 2005 werd dit aantal uitnodigingen per tijdseenheid verhoogd naar 100. Zo wordt voorkomen dat er veel Spam verstuurd wordt vanaf Gmail. Toen Gmail de Google-maildienst startte bood het een maildienst met een op dat moment revolutionaire één gigabyte opslagruimte aan. Sinds kort stijgt de opslagruimte traag maar gestaag. Momenteel bedraagt de opslagruimte meer dan 2,7 gigabyte.

Orkut is een virtuele gemeenschap die ontwikkeld is om gebruikers te helpen bij het vinden van nieuwe vrienden en het onderhouden van bestaande relaties. Orkut is ontwikkeld door Google-medewerker Orkut Büyükkökten.

Google Talk is een nieuwe instant messaging-dienst sinds 24 augustus 2005. De dienst gebruikt het XMPP-protocol. Google Talk is een directe concurrent van MSN Messenger en AOL Instant Messenger.

Google Video

Google Maps of Google Local is een webgebaseerde dienst die kaarten en satellietbeelden van de wereld aanlevert.

Google Earth is een programma waarbij de gebruiker op zeer gedetailleerde satellietfoto's wereldwijd allerlei diensten kan laten projecteren, zoals restaurants, café's, theaters en bioscopen.

In oktober 2005 kondigden Google en Sun Microsystems een samenwerking aan. In eerste instantie zullen de Google Toolbar en de Java Runtime Environment worden gekoppeld; later hoopt men ook webgebaseerde en platformonafhankelijke tekstverwerkers en groupware aan te bieden om zo een concurrent voor Microsoft te worden.

Google Analytics

Google Picasa is een programma van Google waarmee foto's beheerd kunnen worden door ze aan sleutelwoorden te koppelen. Tevens is het mogelijk foto's op te knappen.

Google X

Google Translator

Google SketchUp is een programma van google waarmee men 3D tekeningen kan maken.

Google Checkout, een internet-betalingssysteem als alternatief voor het populaire PayPal.

Google Spreadsheets, een online spreadsheetprogramma, zie [1]

Google Base, is een database, waar internetters zelf pagina's kunnen toevoegen. Door labels aan hun pagina te hangen, is het met de Google zoekmachine vindbaar. Sinds 16 november 2005 is dit product online. Base heeft als doel nieuwe informatie beschikbaar te maken die nog niet op internet te vinden is. Op dit moment is het echter nog vooral een prikbord voor te koop aangeboden spullen.

Google Books, geeft de mogelijkheid om tekst van gedigitaliseerde boeken te doorzoeken. Google heeft op 19 augustus 2005 met de Leidse uitgever Bril afspraken gemaakt over het scannen van een deel van de wetenschappelijke collectie van Bril. Met name in de VS zijn diverse rechtzaken tegen Google Books aangespannen inzake het schenden van auteursrechten.

Google Desktop, wordt door Google de zoekoplossing genoemd voor desktop-gebruikers. Dit programma zoekt alleen op de computer en is net als Google zelf een webbased applicatie. De gegevens worden niet naar Google of internet verzonden. Google Desktop houdt bij welke websites bezocht zijn op de computer en registreert ook waar documenten zijn opgeslagen.

Froogle, is een onderdeel voor het zoeken van online producten. Het zoekt door verschillende winkels naar het product dat gezocht wordt en vergelijkt de resultaten.

Google Trends, is een dienst van Google die via grafieken inzicht geeft wanneer en hoe vaak op een bepaald woord is gezocht met Google, ook vergelijking tussen steden, landen en talen in zoekgedrag is mogelijk.

Google Sets, geeft de mogelijkheid om verzamelingen te genereren aan de hand van enkele voorbeelden.

Google Groups is een archief van Usenet-nieuwsgroepen, dat is overgenomen van Deja. Nieuwsgroepen zijn via Google met een vertraging van een paar uur te lezen. Ook is het mogelijk te posten op Usenet via Google. Google Groups biedt geen binaire groepen aan.

Google Images indexeert afbeeldingen. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de bestandsnaam en van tekst op de pagina waar de afbeelding wordt gebruikt.

Google News biedt een nieuwsservice aan, waarbij de verschillende nieuwssites op het internet regelmatig (veel vaker dan gewone sites) gescand worden op nieuwtjes. Deze service is ook beschikbaar in het Nederlands.

Google Scholar geeft de mogelijkheid om in wetenschappelijke publicaties te zoeken

Google Toolbar Google heeft ook een eigen toolbar ontwikkeld. Bij installatie verschijnt de toolbar bovenaan in uw Internet Explorer. Met deze toolbar kun je volledige URL's typen, maar het biedt de gebruiker ook de optie om enkel een zoekterm in te typen, zodat je meteen via Google kan zoeken via de toolbar. Het geeft je ook de mogelijkheid om op bepaalde pagina's pop-up's te blokkeren of toe te laten.

  • 1 jaar later...
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.