Ga naar inhoud

Een bezoek aan het Intel warehouse, als een kind in een snoepwinkel.


Aanbevolen berichten

Geplaatst: (aangepast)

Bij aankomst word het al direct duidelijk dat het hier niet om een normaal gebouwd gaat, hoge hekken, slagbomen, autosluizen en natuurlijk overal camera's bendadrukken dat.

attachment.php?attachmentid=8032&d=1292448063

Welkom bij Intel in Schiphol-Rijk, een van de zwaarst beveiligde warehouses van de regio, dit moet dan ook wel als je ziet wat er allemaal binnen staat, en wat ze wekelijks doorvoeren.

Om je voor te stellen hoeveel er elke week binnenkomt, stel je 2 Boeing 747 vrachtvliegtuigen helemaal vol voor... Dat zijn heeeel veel processoren!

Oke, het zijn niet alleen maar cpu's, er worden ook moederborden en servers doorgevoerd en enkele andere producten van Intel.

Vanuit dit centrum worden zo'n 50 klanten bediend welke bijna 1000 vestigingen bevoorraden, dit ene centrum voorziet alle klanten in heel Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

Als we dan eindelijk door de beveiliging heen zijn krijg we veiligheidsschoenen en een hesje. Overal waar je kijkt in het gebouw word aandacht gegeven aan veiligheid, bordjes welke je er aan herinneren de trapleuning te gebruiken, wandelpaden op de grond getekend, lijnen op de vloer waar de deur openslaat enzovoorts.

Door al deze voorzorgsmaatregelen is het Intel warehouse wel uitgeroepen tot veiligste warehouse van 2007.

Tijdens de rondleiding door het warehouse zien we meer dan enkel de technische aspecten van de ruimte, bijvoorbeeld de afvalverwerking komt aan bod.

Dit warehouse produceert per week ongeveer 30ton aan allerlei soorten afval, dit word allemaal gescheiden en er word tot wel 90% gerecycled!

Het gebouw zelf is enorm, dit moet ook wel als er wekelijks zoveel doorvoer is, er is een opslagruimte in het gebouw voor zo'n 6000 pallets, dit is natuurlijk niet alleen op de grond, maar ook tot wel 6 meter de lucht in.

post-90-1417704252,8243_thumb.jpg

Bovenstaande 2 foto's zijn eigendom van tweakers.net

Het kan natuurlijk gebeuren dat een klant geen heel pellet, of niet precies een hele doos vol wilt hebben, of geen Bulk, maar Retail verpakkingen wilt, in dat geval worden de Bulk verpakkingen uit elkaar gehaald en overgepakt in kleinere doosjes.

Hier is een speciale afdeling voor ingericht welke geheel ESD beveiligd is. Wil je deze werkplaats op dan moet je speciale ESD kleding aan, waarna je op een apparaat gaat staan om je geaardheid te meten (nee niet of je hetero of bisexueel bent!), als dit apparaat je goedkeurd mag je naar de werkplaats.

Hier sta je vervolgens op ESD matten en heb je ESD polsbanden om.

post-90-1417704252,9302_thumb.jpg

Bovenstaande 2 foto's zijn eigendom van tweakers.net

Dit gebouw zelf word enkel gebruikt voor op en overslag, hier zit helaas geen FAB of R&D afdeling, wie weet nemen we daar later nog eens een kijkje?

Na de rondleiding was er een mogelijkheid om Experts te spreken en vragen te stellen.

Dankzij enkele leden heb ik enkele vragen kunnen stellen over huidige ontwikkelingen.

Als eerst hebben we Henk van den Eeckhout: algemeen directeur enterprise solutions Intel Benelux gesproken.

Laten we bij het begin beginnen, hoe staat het er voor met intel? Er zijn de laatste jaren een hoop ontwikkelingen geweest. Als jullie terug zouden gaan in de tijde, zou je dan dezelfde beslissingen genomen hebben?

De eerste helft van het jaar hebben we een sterke groei gemaakt met de nieuwe i3/i5/i7 processoren, de Atoms waren natuurlijk ook erg populair.

De 2e helft van 2010 hebben we wat minder gedaan met het consumentenplatform en hebben we meer aandacht besteed aan het serverplatform. Hier hebben we de Westmere processoren uitgebracht, en hebben we veel tijd gestoken in het ontwikkelen van een sterk platform voor virtualisatie en consolidatie.

Al met al is ook in het laatste halve jaar de consumentenmarkt met 10% tot 12% gegroeid.

De verkoop van de Atom gaat erg goed, iedereen kan dit zien, maar hoe zijn jullie tot het besluit gekomen de Atom te maken?

De Atom is ontstaan omdat we een verschuiving in de markt waarnamen, het bedrijfsleven en de consumenten willen een simpele processor welke wel met de huidige instructieset overweg kan, goedkoop en zuinig is.

De Atoms zelf waren zeker zuinig, maar waarom combineren jullie hem dan met zo'n onzuinige chipset?

Wij proberen altijd de chipset passend bij een nieuwe processor uit te brengen, helaas is ons dat dit keer niet gelukt.

Wegens tijdgebrek waren we genoodzaakt om deze chipset met de Atom te combineren.

Terugkoment op een ander hot topic van dit moment -je noemde het net zelf al- consolodatie, en natuurlijk cloud computing, wat doet Intel hiermee?

Intel zelf heeft geen eigen actieve plannen met cloudconputing, wij werken echter wel nauw samen met een groep bedrijven. Intel adviseert deze bedrijven met een onafhankelijk advies op het gebied van consolidatie en virtualisatie. Wat wij ook heel erg stimuleren is het gebruik van dezelfde standaard.

Zelf hebben we 3 pilaren waar onze ideen betreft cloud computing op rusten.

1: Federated: Alle data moet benaderbaar zijn voor gebruikers, of deze nu in een private cloud of een public cloud zitten.

2: Automated: Het beschikbaar maken van simpele en goede tools om de cloud te beheren en realtime te monitoren.

3: Client awarenes: Gebruikers moeten waar ze ook zijn, en welke apparatuur ze ook gebruiken bij hun gegevens kunnen, en dit moet zichzelf ook automatisch aanpassen aan het gebruikte apparaat, of dit nu een laptop of een telefoon is.

Nu we meer inzicht hebben gehad in het consumentenplatform, en het "mainstream" xeon platform, ben ik wel benieuwd hoe het met de Ithanium chip zit?

De Ithanium hebben we zo een 15 jaar geleden in samenwerking met HP ontwikkeld, welke momenteel nogsteeds de belangrijkste bouwe is van servers met Ithanium cpu's.

Is de Ithanium niet een stille dood aan het sterven? Ik hoor er amper meer iets over.

Nee dat is niet zo, het word nogsteeds ontwikkeld, er zullen over een tijd ook weer updates over komen, het is verre van dood iniedergeval.

Zo zijn we bij de een voorlaatste vraag aangekomen, wat doen jullie met het gebruiken van licht, inplaats van koper?

Aaah dat is een hele goede vraag! Momenteel doen we er nog niets mee, zolang de wet van Moore nog toepasbaar is zal dat nog gebruikt worden. De aankomende 10 jaar zullen we nog doorgaan op het huidige design, maar het gebruik van lichtsignalen zal in de toekomst zeker toegepast gaan worden.

De laatste vraag alweer, toch wel een interessant, wat zien jullie als grootste obstakel voor innovatie, en zeg alsjeblieft niet dat het geld is!

Haha, nee het geld is geen probleem, momenteel word de vooruitgang tegengehouden door de opslag.

Ik neem aan dat je de opslag aan de kant van de gebruikers bedoelt?

Ja dat klopt, de hardeschijven zijn momenteel de langzaamste factor. Innovatie word tegengehouden door de traagste factor, in dit geval dus de hardeschijven.

Zodra dit een flinke spring voorwaarts maakt kunnen we weer echt innoveren, misschien als de SSD's nog sneller, maar vooral ook veel goedkoper worden.

Hartelijk bedankt voor uw tijd en deze informatie, we spreken elkaar snel weer!

Graag gedaan!

Hierna hadden we nog een kort gesprek met Matty Bakkeren: Enterprise Solution specialist (technical).

Laatste tijd zien we Intel wel eens in het nieuws verschijnen met zogenoemde many core SSC (Single-chip Cloud Computer) processoren, wat zijn jullie plannen hiermee?

We kunnen nog niet zoveel vertellen over de many core cpu's, op wat basale informatie na.

Momenteel zijn er enkele prototypes gemaakt met erg veel cores, meer dan nu gebruikelijk is zoals 2, 4, of 8 cores, het gaat hier om tientallen.

Er word in Braunschweig hard gewerkt aan Rock Creek, een codenaam voor een cpu bestaand uit 24 tiles met elk 2 cores, wat dus 48 cores oplevert.

Er zijn ook prototypes van cpu's met welk 80 cores (Polaris genoemd), welke in 2007 al werkzaam getoond zijn.

In de toekomst kunnen we mogelijk tot duizenden cores gaan, wat een ideel platform kan vormen voor Cloud computing.

Vandaar ook de naam SCC (Single-chip Cloud Computer)

post-90-1417704252,9785_thumb.jpeg

Na de rondleiding en het interview werden we naar buiten begeleid, om er zeker van te zijn dat we niets mee zouden hebben genomen moet iedereen (standaard procedure voor iedereen) door een detectorpoortje, en moest alle bagage door een rontgenapparaat, net zoals op een vliegveld.

Een keer raden bij wie ze iets in de tas vonden....

Graag wil ik iedereen bedanken wie dit mogelijk gemaakt heeft, natuurlijk de mensen van Intel voor hun tijd en kennis!

post-90-1417704252,6998_thumb.jpg

post-90-1417704252,7351_thumb.jpg

post-90-1417704252,8806_thumb.jpg

aangepast door Yannick
Geplaatst:

Gereserveerd voor updates.

-Binnenkort worden meerdere foto's toegevoegd.

Intel moet eerst de foto's goedkeuren i.v.m. de beveiliging.

Om het verhaal toch snel te kunnen plaatsen is het met slechts enkele foto's van een eerder bezoek door tweakers geplaatst.

Geplaatst:

Dat klopt niet helemaal, Intel heeft namelijk een duidelijk Tick Tock model, waarin precies staat om de hoeveel tijd een nieuwe cpu gelanceerd word, volgens dit Tick Tock model word begin aankomend jaar de nieuwe Sandy Bridge uitgebracht, is toch redelijke vernieuwing?

Geplaatst:

Dit is 6core, en ik hoorde ze ook over 10 cores. qua cores zit er redelijk vooruitgang in.

Je moet ook niet vergeten dat het redelijk lastig is om maar te blijven verkleinen, het is erg lastig om nu nog te isoleren als er steeds minder atoomlagen moeten worden gebruikt.

Amd heeft hetzelfde probleem, en natuurlijk ze maken ook hele mooie dingen, wat ze bij Intel ook zeker niet ontkennen.

Geplaatst:

Bedankt :-)

Mochten er nog dingen zijn welke jullie graag willen weten, laat dat dan weten, mogelijk kan ik dat altijd nog navragen.

Kan me voorstellen dat naar aanleiding van dit artikel, de vragen, en de antwoorden weer nieuwe vragen bijkomen ^^

  • 3 maanden later...
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.