Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Ik heb 3 externe harde schijven, waarvan 2 goed werken. De derde wordt sinds enige tijd niet meer herkend.

Ook niet op andere pc's of laptop. Anderzijds ben ik er wel in geslaagd om met behulp van File Scavenger de daarop staande bestanden naar een andere schijf te kopiëren.

Ik vermoed dat deze schijf gecrasht is. Maar is het mogelijk hem weer tot leven te roepen? Bestaan daar programma's voor? Ik zou in ieder geval niet weten hoe ik er moet inkomen, want de computer geeft hem gewoon niet meer weer. Alleen File scavenger geeft hem weer met 'schijf 0'. Dus oplossingen die naar de schijf verwijzen hebben geen enkele zin.

Concrete vragen: Hoe kan ik hem weer laten herkennen?

Waar zou ik eventueel kunnen kijken om hem terug te vinden?

Moet ik hem weggooien of kan ik nog iets proberen? :dong:

Herjo

Geplaatst:
Van welk merk is je externe harde schijf?

Vermeld ook even het juiste type?

Western Digital elements 1 Tb Hi Speed (WDE1UBK10000E)

Ook schijfbeheer geeft hem niet aan

't is net of ie er niet inzit, maar sluit ik hem aan op de USB krijg ik wel het

aansluitgeluid Ding dong te horen en zie ik het lichtje knipperen en daarna

stabiel blijven schijnen.

Dus als je daar iets mee kunt....

Geplaatst:

Als je in apparaatbeheer kijkt onder Universal Serial Bus Controllers (klik op het driehoekje ernaast om te openen) word daar een usb apparaat weergegeven als je de externe hd aansluit?

Geplaatst:

OK, als ik zo brutaal mag zijn, ga ik even samenvatten wat we weten:

- een externe schijf van WD doet niet meer wat hij moet doen;

- Deze WD is een casing met 1 schijf en zonder eigen besturingssysteem (geen NAS oid), een pure USB-schijf;

- De casing en de kabel werken goed: de schijf wordt immers gezien door de computer;

- de schijf werkt nog steeds naar behoren (met FileScavenger is er immers data gered).

We weten dus dat de schijf fysiek goed werkt en het logisch probleem is. En met logisch bedoel ik dan niet dat het oorzaak-gevolg is, maar samenhangt met de logische dataopslag op de schijf, maar dat lijkt me logisch.

Dan komen we nu bij het punt dat we vragen gaan stellen:

- De gegevens die je terug hebt gevonden, was dat de totale inhoud van de schijf? of misten er bestanden?

- De bestanden die je terug hebt gehaald, was daarbij de bestandsnaam ook weergegeven, of kreeg je alles terug met de naam Unknown0000.***? (OK, met een volgnummer en een herkenbare extensie, dus).

Indien bovenstaande vragen in uw voordeel beantwoord zijn, gaan we even niet verder op het punt van de dataredding. Mocht u hier toch problemen ondervonden hebben, horen we dat graag. Ook als je meer data terug wilt hebben, maar uit je vraag heb ik dat niet begrepen.

Dan blijft dus over de vraag of de schijf nog te gebruiken is. We komen dan bij het feit dat de schijf niet gezien wordt in het schijfbeheer. Dit is vreemd, omdat FileScavenger hem wel zit. OK, FS gebruikt een hardwarematige benadering, terwijl schijfbeheer graag logisch werkt. Dit kan het resultaat zijn van een fout in de USB-casing. Ik weet niet hoe oud de casing is, maar mocht hij minder dan een jaar zijn, heb je in ieder geval nog garantie. De winkelier zal hem dan voor je of moeten repareren of vervangen.

Mocht hij tussen de 1 en 2 jaar oud zijn, zou ik naar de site van WD gaan. Op WD Support / Warranty Services / Warranty Services for End User Customers vindtje de onderdelen die je nodig hebt. Helaas is dit niet in het Nederlands mogelijk, wel in het Engels. Hier voer je eerst de 'warrenty check' uit. blijkt de garantie (de warrenty) nog geldig, ga je naar de volgende stap: Product Replacement (RMA). Hier wordt zeer goed en precies uitgelegd hoe dit in z'n werk gaat, alleen zal je dan verzendkosten moeten betalen.

Mocht de garantie verlopen zijn en ook WD geen 'warrenty' meer verlenen, dan pas zou ik als thuisgebruiker aan de externe schijf gaan sleutelen. De schijf lijkt mij nog steeds duur genoeg om eerst te kijken of dit probleem voor je opgelost kan worden voordat je iets doet dat de garantiemogelijkheden vernietigd.

Als je dan toch zelf aan de slag moet gaan, probeer dan het volgende: open de externe behuizing zo voorzichtig mogelijk. Hierin zult u één harde schijf van het merk Western Digital aantreffen en vreemd genoeg met een grootte van 1 GB. raar he? ;-)

Nu gaan we de computer zelf openen (als we inderdaad praten over een pc, en niet over een laptop). Dus eerst de voedingskabel en alle andere aansluitingen loskoppelen en daarna pas de zijkans losschroeven. Nu gaan we op zoek naar een vrije aansluiting. Mocht je geen eigen extra SATA-kabel hebben en/of geen vrije voedingsaansluiting, kijk dan even naar je dvd-drive. Heeft deze een SATA-aansluiting, gebruik deze dan maar. Voor de volgende stappen hebben we toch geen optisch station nodig.

In principe hoef je de kast niet te sluiten, we willen de schijf later misschien weer terug bouwen in de casing.

Zorg dat er niets in de computerkast kan vallen, en sluit alles weer aan. Start de computer op en als je windows voor je hebt, kun je gaan kijken of de schijf goed herkend wordt. Mocht je iets beter bekend zijn met pc's, had je dit in de BIOS ook al kunnen doen, maar aan mensen die dit stukje van de computer niet kennen, leg ik dit liever niet op afstand uit. Er is te veel dat in de BIOS fout kan gaan en waarmee u zich nog meer problemen op de hals kan halen.

OK, we zijn in Windows. Allereerst gaan we kijken of we de schijf snel en simpel kunnen benaderen. Open je verkenner en als hij daarin staat, ben je klaar en weet je dat de externe casing de schuldige was, maar de schijf kun je gerust op een andere manier inzetten. Zie je geen nieuwe partitie, dan moet je controleren of de schijf wel hardwarematig wordt gezien. Dit kun je natuurlijk vinden in je configuratiescherm. Controleer of de typeaanduideling van de schijf en het serienummer dan ook compleet overeen komen. Mocht je dit niet in het configuratiescherm vinden, kun je hiervoor ook FileScavenger gebruiken. Je hoeft dit in principe als enige te weten.

Mochten type en/of serienummer niet overeen komen met wat je op de sticker op de harde schijf kunt lezen, kun je de schijf beter als verloren beschouwen. De firmware is dan dusdanig beschadigd dat hij alleen gerepareerd kan worden met een gespecialiseerde tool. De kosten van deze reparatie zijn hoger dan de nieuwwaarde, dus kunnen we de schijf omschrijven als 'total loss'.

Wordt de schijf wel goed herkend, maar heeft hij geen partitie, dan reist de vraag of de data nog belangrijk waren. Deze zul je dan eerst veilig moeten stellen met FileScavenger. Schrijf deze dan niet terug naar de bestaande schijf, maar naar een ander medium. Nadat alle gegevens veilig zijn gesteld, kunt u gaan proberen in het schijfbeheer een nieuwe partitie aan te maken.

Mocht je de schijf weer aan de praat krijgen op de hierboven vermelde (standaard) methode, wil ik je in ieder geval adviseren om naar een computerboer in de buurt te gaan en te vragen om een externe schijfcasing (zonder schijf) voor een 3,5"-schijf met een SATA-aansluiting. Bouw hier dan de schijf in en gooi de WD-casing weg. Uit ervaring weet ik dat deze niet betrouwbaar zijn. Het klinkt misschien stom, maar in mijn ervaring werken de meest goedkope casings vaak het langst. Ik weet niet hoe het komt, maar ik heb vaker problemen van klanten gehad met dure casings dan met de goedkopere.

Geplaatst:

Hoi herjo.

Als je in apparaatbeheer kijkt onder Universal Serial Bus Controllers en je zit de schijf verschijnen als je deze in de usb poort steekt, rechtsklik dan hierop en kies Installatie ongedaan maken.

Je zult een waarschuwing krijgen dat je een apparaat van je systeem zult verwijderen, sta dit toe

Zet de externe harddisk uit en herstart je pc.

Als je pc opnieuw is opgestart sluit dan de externe harddisk terug aan op je pc.

Windows zal het stuurprogramma opnieuw installeren als de schijf herkend word.

Lost dit iets op?

Geplaatst:

Hallo Gemmeke

Laat ik beginnen mjet je te bedanken voor de uitgebreide aandacht voor het probleem.

Vervolgens de vragen:

A. Ik gebruikte de schijf om meest divx-films op te slaan en die te kijken op mijn TV via een mediaplayer.

Of ik alle films heb teruggevonden weet ik eigenlijk niet zp precies maar in ieder geval een groot aantal ervan.

B. Inderdaad waren er ook bestanden bij met de naam Unknown0000.***, een stuk of 10. Een gedeelte daarvan kon ik openen, een stel niet.

C. Het klopt niet dat de schijf niet wordt gezien door schijfbeheer. Dat wordt ie wel en ook door de USB-controllers.

Misschien nog een aanwijzing dat ie ook niet meer door mijn mediaplayer wordt herkend. en dat ligt niet aan die player, want andere schijven herkent die wel.

Ook door een tweede desktop in huis en mijn laptop wordt hij niet herkend. Ik heb het boze vermoeden dat ik me al het werk verder kan besparen en hem als verloren moet beschouwen, of zeg je probeer het met een andere casing??

Geplaatst:

Als de schijf zelf gewoon goed gezien wordt als je hem direct aansluit aan je computer (dus zonder de casing), maar in de casing niet goed werkt, zou je het nog even kunnen proberen met een ander kabeltje ertussen. Als de casing met de schijf erin ook dan niet werkt, heb je als mogelijkheid om de casing te testen ook nog iets anders: steek een andere, goed werkende schijf in de (vermoedelijk defecte) casing. Als deze ook niet herkend wordt, kun je de casing wel weggooien en een andere casing aanschaffen.

Zolang je een 'standaard' USB-casing gebruikt, maakt het niet uit welke schijf je erin hangt.

Even over die 'Unknown0000.***': Dit zijn bestanden die niet vermeldt worden in de Master File Table, dus kan de naam zeker niet hersteld worden. Dit komt vaak omdat de bestanden in het verleden verwijderd zijn. De gegevens zijn dus nog wel blijven staan. De bestanden die niet werken, zijn zeer waarschijnlijk deels overschreven, waardoor niet alle data aanwezig is. FileScavenger heeft van deze bestanden echter wel een onbeschadigde header (het begin van het bestand) gevonden en uit de informatie die daarin staat een bestand aangemaakt. Dit bestand is dus opgebouwd met het 'sterke vermoeden' dat alle data nog aanwezig was. Als het bestand niet werkt, is niet alle originele data meer aanwezig.

Ik zou in uw geval zorgen dat de gegevens (de films dus) veilig zijn opgelsagen. Daarna zou ik de schijf in een vaste computer voorzien van een nieuwe partitie, indien mogelijk. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan zou ik gaan kijken of RMA mogleijk is. Zo niet, is de schijf rijp voor de vuilnisbak.

De externe casing heb ik al genoemd, maar vanwege de lage vervangingskosten voor alleen een lege behuizing, zou ik deze sowieso (ook uit veiligheidsredenen) afschrijven en vervangen. Een defecte casing kan ook schadelijk zijn voor andere schijven die u erin plaatst.

Als de schijf een nieuwe partitie heeft en u een nieuwe casing heeft, bouw de schijf dan in de casing en controleer of deze aan de pc goed werkt. Werkt dit, zet dan één film over (kopieren, niet verwijderen van de pc), en test dit op de andere machines. Wordt hij daar ook herkend, dan bent u naast een hoop tijd alleen een eurootje of 25 verloren. Mocht de schijf niet herkend worden, dan zou ik alsnog proberen hem RMA te sturen, danwel te vervangen. En een schijf van 1 TB hoeft ook niet zo duur meer te zijn.

Geplaatst:

Hallo Gemmeke,

Bedankt voor je reacties.

Ik ga er eens mee aan de slag. Heb ik succes, dan laat ik jullie het weten.

Voorlopig houd ik het even hierop.

Herjo

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.