Ga naar inhoud

Hoe maak ik mijn PC / laptop stofvrij ?


Aanbevolen berichten

Geplaatst: (aangepast)

Aardig wat problemen met je PC / laptop worden veroorzaakt door een te hoog stofgehalte in de behuizing … beide toestellen zijn immers rasechte stofmagneten : de aangezogen koellucht is de omgevingslucht en deze is helaas niet altijd stofvrij.

 

Vooral bij laptops is een te hoge temperatuur dikwijls een gevolg van foutief gebruik : een laptop hoort thuis op een massieve en stofvrije ondergrond … een tafeldoek, je schoot of (erger nog) een donsdeken zijn echt wel totaly not done !...

Het aanwezige stof laat de temperaturen oplopen, doordat je systeem niet meer vrij kan ademen … trager werken, beschadiging van hardware, uitval van je pc : het hoort er allemaal bij !

Bij een laptop voel je dat ook duidelijk : je handpalmen rusten immers op het toestel … bij een desktop speelt die gevoelsfactor dan weer niet mee.

Een gratis tooltje waarmee je de temperaturen kan monitoren is Speccy (klik er op) … afhankelijk van de aanwezige sensoren worden de temperaturen weergegeven van je moederbord, harde schijf, grafische kaart en processor. Speccy geeft ook het merk en type van de ingebouwde hardware weer … met deze gegevens zou je eigenlijk op de site(s) van de fabrikant(en) van de hardware op zoek kunnen gaan naar de maximum toelaatbare temperaturen.

De gemeten waarden worden beïnvloed door de belasting van het systeem : tijdens het gamen gaan de temperaturen aanzienlijk hoger liggen dan tijdens het checken van je e-mails … wanneer je de gemeten waarden wil gaan vergelijken is het dus van groot belang dat de systeembelasting op dat moment quasi dezelfde is.

 

Meet de temperaturen dus zo’n 20 à 30 minuten na de (koude) opstart én wanneer je niet aan het gamen bent geweest in die periode, maar enkel de gewone dingen hebt uitgevoerd : het lezen van je e-mails en een rondje Google. Wanneer bij deze meting de temperaturen van je desktop de 55°C en van je laptop de 65°C overschreden is, is het tijdstip aangebroken om het stofgehalte van het systeem te (laten) checken en aan te pakken.

 

Wanneer het toestel zich nog in de garantieperiode bevindt is het aangewezen om, voor je wat onderneemt, contact op te nemen met de verkoper : het is immers niet denkbeeldig dat je (onbewust) een garantielabel verbreekt met nadien mogelijk nefaste gevolgen voor je garantie … Informeer je dus eerst duidelijk om later onaangename verrassingen te vermijden !

Indien de garantieperiode is verlopen en je hebt zelf niet de handigheid of de ervaring met het stofvrij maken van je systeem : laat je dan begeleiden door iemand die die ervaring wél heeft, of laat het ontstoffen uitvoeren door een professionele pc-hersteller … zo'n €20 à €25 is hier een normale prijs.

Zowel een desktop als een laptop kan je niet grondig stofvrij maken zonder de nodige demontage !

Hoe begin je er nu aan ? ...

Eigenlijk draag je zelf best enkel katoenen kledij, zeker geen fleece.

Ontkoppel eerst alle randapparatuur, koppel de spanning af en zorg dat je zelf statisch ontladen bent voor dat je de kast / laptop opent ... raak bijvoorbeeld een ongeschilderd deel aan van een radiator / waterleiding ... een anti-statische polsband geeft het meeste zekerheid.

Bij een laptop verwijder je ook de batterij en adapter.

Na het afkoppelen van netspanning / adapter / batterij duw je de powerknop een aantal keren in en uit om de eventuele aanwezige restspanningen te laten wegvloeien.

Nuttig gereedschap / hulpmiddelen :

° een zuiver penseel / borsteltje / kwast, waarmee je al het aanwezige stof voorzichtig los borstelt … vergeet zeker de schoepen van de fan(s) niet.

° wattenstaafjes, voor het fijnere werk.

° de stofzuiger, eventueel voorzien van een borsteltje … te gebruiken met de nodige voorzichtigheid (laagste zuigkracht) … vergeet ook de aanwezige filters niet.

° gecomprimeerde lucht : te verkrijgen in spuitbussen … let er op dat je deze steeds rechtop gebruikt. Een compressor is ook een mogelijkheid, MAAR : zorg dat deze uitgerust is met een drukregelaar EN een waterafscheider. Het is niet de bedoeling dat je je systeem te lijf gaat met vochtige lucht bij 8 bar.

 

° de haardroger : kan eventueel , maar enkel op voorwaarde dat deze over de mogelijkheid beschikt om hem koude lucht te laten blazen.

Blaas nooit rechtstreeks op de fan wanneer deze vrij kan ronddraaien, blokkeer hem op dat moment.

Na het ganse proces kan je de temperaturen opnieuw checken met Speccy … elke keer dat je het programma runt krijg je een nieuw en actueel overzicht.

Doe het vooral grondig ... en zéér voorzichtig !


 

aangepast door Asus
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.