Ga naar inhoud

Xtreamer Ultra, wat gebeurt er als je mediaplayer en PC combineert?


Aanbevolen berichten

Geplaatst: (aangepast)

Registreer of log in om deze review optimaal en correct te kunnen bekijken.

De Xtreamer Ultra is wel een erg speciale mediaplayer. Het toestel is in feite is volwaardige computer, geschikt voor je TV. Wat gebeurt er als je mediaplayer en PC combineert? We zoeken het uit.

Inleiding

post-7905-1417704658,8686_thumb.jpg

De Xtreamer Ultra is op het eerste zicht een normale mediaspeler, maar van binnen zitten de volwaardige componenten van een computer verwerkt. Dit heeft natuurlijk een pak voordelen ten opzichte van een normale mediaplayer. Je kiest bijvoorbeeld zelf je besturingssysteem. Kies je voor een klassieke mediaplayer omgeving, of ga je toch voor Windows 7 of Linux? Het kan allemaal met de Xtreamer Ultra. Ook als het toestel puur wilt gebruiken als computer biedt de Ultra hier en daar een leuke verrassing. Laten we eens kijken wat er in de doos zit.

Verpakking en Inhoud

post-7905-1417704658,9155_thumb.jpg

Het toestel wordt goed verpakt met voldoende bescherming. De doos is goed gedetailleerd en voorzien van de specificaties van het toestel. We vinden uiteraard de Xtreamer zelf terug, een handige staander om het toestel rechtopstaand te gebruiken, een mini-keyboard met trackpad, een afstandsbediening, een 8GB USB Stick, een HDMI kabel en uiteraard de nodige documentatie en stroomkabels. Voor een mediaplayer is dit een zeer uitgebreide accessoire-kit, en het zou je een aardige duit kosten moest je deze zaken apart aanschaffen.

Eerste indruk

post-7905-1417704658,9613_thumb.jpg

Onze eerste indruk met de Xtreamer Ultra is goed te noemen. De installatie van het toestel is dankzij de gedetailleerde handleiding een fluitje van een cent. Het apparaat voelt stevig aan en is voorzien van koelribben om de warmte tegen te houden. Het apparaat is opvallend stil, en ook redelijk klein. Het design zal misschien niet iedereen bekoren, maar doeltreffend is het wel.

Connectiviteit

post-7905-1417704659,005_thumb.jpg

Het apparaat is goed voorzien van de nodige aansluitingen. Vooraan het toestel zijn er twee USB-poorten aanwezig. Verder zijn er achteraan nog 4 USB-poorten beschikbaar, DVI, HDMI, Ethernet, audiopoorten, en eSATA. Een ingebouwde Wi-Fi antenne ontbreekt helaas. Aan de bovenzijde van het toestel kan een 2.5 inch harde schijf of Solid State Drive geplaatst worden voor meer opslagcapaciteit.

Bediening

post-7905-1417704659,1803_thumb.jpg

Je kan de Ultra bedienen met het meegeleverde toetsenbord alsook de afstandsbediening. Het draadloos mini-toetsenbordje met ingebouwd trackpad werkt verbazend goed en typt erg comfortabel. Uiteraard is het niet geschikt voor teksten of games, maar voor het simpele surfopdrachten volstaat het toetsenbord. De afstandsbediening is helaas van mindere kwaliteit, het gebeurt wel eens dat het commando hapert of gewoon niet wordt uitgevoerd, maar gelukkig werkt hij meestal prima.

Besturingssysteem

De Xtreamer Ultra wordt standaard met Linux als besturingssysteem voorzien, maar je kan uiteraard een andere omgeving installeren. Er zijn enkele besturingssystemen speciaal bedoeld voor mediaplayers, zoals de Boxee Box software of XBMC. Gewapend met een Windows 7 licentie testte ik hoe goed de mediaplayer is in dagelijkse taken en het afspelen van multimedia content.

Stress-Test

In de Stress-Test gaan we het toestel zoveel mogelijk belasten met enkele simpele benchmarkprogramma’s, 3D Mark 06 en Cinebench 10. In deze test halen we de volledige kracht van de Xtreamer naar boven. De bedoeling van deze test is om te kijken hoe goed de mediaplayer met warmte en extreme belasting om kan. Wat ons betreft is het toestel geslaagd. Na een aantal uren intensieve benchmarks merken we geen storend lawaai of warmte. Blijkbaar is de passieve koeling van de Ultra toch heel erg effectief.

Media-Test

In de Media-Test gaan we zoveel mogelijk bestandsextensies laten af spelen. Onze gehele lading met courante extensies speelde de mediaplayer zonder problemen af. AVI, MKV, TS, MP4, WMV, MOV, MPG, ISO en VOB, DiVX, XviD, MPEG, allemaal geen enkel probleem. Hetzelfde verhaal voor de geluidsbestanden. MP3, M4A, AAC, WMA, DTS, FLAC, no problem. Ook extensies voor ondertitels worden goed afgespeeld.

Performance-Test

Is de Xtreamer Ultra een waardige mini-PC? In de Performance-Test zoeken we het uit. De ingebouwde Intel Atom chip is redelijk traag als processor, maar dit wordt weer goed gemaakt met de goede prestaties van de Nvidia ION grafische chip. Lichte games, en iets oudere shooters op laag detail is zeker geen probleem voor de Xtreamer, maar daar houdt het ook op. Natuurlijk kunnen we niet echt klagen, aangezien de Ultra hoofdzakelijk een mediaplayer is.

Leuke extraatjes

post-7905-1417704659,2694_thumb.jpg

Dankzij de meegeleverde Nvidia 3DTV Play software, kan je 3D-content afspelen op je TV. 3D Films en 3D foto’s zijn geen probleem, maar met 3D-games zal de Ultra het toch wat moeilijk hebben. Helaas werkt deze software enkel maar met Windows. Verder is er ook nog AIWI technologie aanwezig. Met een iPod Touch, iPhone of speciale controller, kan je enkele simpele games spellen via bewegingen.

Specificaties

post-7905-1417704659,3134_thumb.jpg

  • Xtreamer Ultra
  • Intel Atom D525 1.8 Ghz
  • Nvidia ION 2
  • 4GB DDR3 geheugen
  • DVI, HDMI
  • Optisch geluid
  • eSATA poort
  • 6 USB poorten
  • Gigabit LAN
  • ALC892 HD Audio Platform
  • Nvidia 3DTV Play
  • Laag energieverbruik
  • X-Aiwi Motion Gaming
  • Optionele accessoires verkrijgbaar

Conclusie

post-7905-1417704659,3707_thumb.jpg

Het is duidelijk dat de Xtreamer Ultra een goed toestel is. Het is een hybride tussen computer en mediaplayer. In al onze tests wist de Xtreamer te slagen. De belangrijkste vraag is het prijskaartje. Een normale mini-PC kost je al snel 350 EUR, maar de Ultra pakt het helemaal anders aan. Voor een gemiddelde van 299 EUR kan je een Xtreamer Ultra bemachtigen. Al de meegeleverde accessores zitten ook in deze prijs. Het is duidelijk dat dit toestel een toppertje is, zowel qua prestaties, als prijs/kwaliteit verhouding. Jammer dat Wi-Fi ontbreekt, hiervoor zal je een aparte Wi-Fi antenne moeten aanschaffen. Al bij al, verdient deze Xtreamer een KICKASS! AWARD.

© Superjona - 2011. Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd en mag niet gekopieërd worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.

aangepast door superjona
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.