Ga naar inhoud

Externe HDD probleem


JeroenVD

Aanbevolen berichten

Het is in verband met een externe HDD van Medion.

Het probleem is dat de harde schijf gevallen is terwijl de schijf nog aan het draaien was, en vervolgens werd de schijf nergens meer herkend.

Nu heb ik ze al op enkel pc's aangesloten (2 met Windows 7 en 1 met Linux Ubuntu) maar geen resultaat.

Ze wordt op geen van de 3 pc's herkend, en wanneer ik kijk bij Schijfbeheer, staat ze er ook niet tussen.

Is het nog mogelijk om de data op deze harde schijf zelf terug te halen? Of is het beter om een speciaalzaak dit klusje te laten opknappen? Of zou dit al vergeefse moeite zijn?

Wanneer ik de schijf aansluit aan het stopcontact, begint ze wel te draaien, maar na enkele seconden begint te schijf zo plots 'te schokken'. En kort daarna vermindert het geluid en blijft het stil. Is dit nu een teken dat de schijf niet meer draait? Volgens mij is dit wel het geval, maar 100% zeker ben ik niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo Jeroen,

garantie zal niet mogelijk zijn indien er een beschadiging zichtbaar is. Dus is het een zaak die jij zelf moet beslissen.

Of je laat het zo, of je stuurt deze externe HDD naar een "Speciaalzaak", een Recovery-specialist... Bedenk dat je dit minstens 300 tot 400 euro gaat kosten.

Je kan zoeken naar een "NoCureNoPay" zaak, die onderzoeken je schijf gratis als ze geen data kunnen terug halen (Maar ze vinden altijd data terug, en zijn dan ook nog duurder dan "gewone" Recovery....

Wat je eerst nog kan proberen, want mogelijk is niet de HDD defect maar wel de externe behuizing, is de HDD uit de behuizing halen, en deze HDD rechtstreeks aan een PC- ATA of SATA kabel hangen van een desktop PC.

(Let op: als je een HDD bijhangt dan zal de BIOS deze automatisch beschouwen als eerste HDD, en zal dan ook trachten van deze HDD op te starten. Je moet dus het BIOS opnieuw instellen nadat je de HDD hebt bij aangesloten, zodat de oude HDD in die PC terug de FirstBootDevice wordt)

Als je de HDD open hebt, en je hebt geen resultaat met de hierboven opgesomde mogelijkheden, noteer dan het merk en type HDD die in de Externe behuizing zat, en meld dit in je volgend bericht. Ik heb 10-tallen HDD's liggen, waarvan er misschien eentje dezelfde is als die van jou. Ik wil dan wel proberen de onderdelen die defect kunnen zijn (printplaatje, platters, lees en schrijfkop....) te vervangen, maar kan je niets garanderen. Ik doe dit al geruime tijd, en heb enige ervaring, maar ben geen pro. Enkel de verzendingskosten zijn voor jou, verder is alles gratis.

Beerke10

Vul je systeemgegevens in bij je profiel, zo kunnen we je beter, sneller en gerichter helpen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nu, het is zo dat de harde schijf niet van mij is. Het was voor een kennis waarbij ik is ging nakijken of de data nog daadwerkelijk terug te halen was.

Had al wat op het internet rondgekeken naar gelijkaardige problemen en daar heb ik ook verschillende personen gezien die aanraden om dan naar "speciaalzaken" te stappen, maar dat de kost die eraan vasthangt heel snel en hoog kan oplopen.

Een harde schijf uit een behuizing halen heb ik zelf nog nooit gedaan. Heb wel wat kennis van informatica, maar met echte hardware aan de slag gaan heb ik nog niet veel gedaan. Daarom had ik daaromtrent nog enkele vraagjes. Is dit moeilijk om een harde schijf te verwijderen uit zijn behuizing, m.a.w. zijn er dingen waar je op moet letten of die je zeker niet mag doen? En kan er daarbij iets foutlopen waardoor het helemaal niet meer te herstellen zou zijn?

Ik zal hem de opties voorleggen en zien wat hij zegt. Als hij zijn harde schijf zou binnen doen bij een gewone pc-zaak en ze daar uit zijn behuizing zou halen en te kijken of de data terug te vinden is, zou dit veel kosten? Of valt de kost hiervan nog mee?

En indien dit niet het geval zou zijn, vragen hoeveel hij ervoor over heeft om de data terug te halen indien het de HD zelf is die kapot is.

In ieder geval al bedankt voor de nuttige reacties en informatie! Ik hou jullie zeker op de hoogte!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo Jeroen,

de behuizing is maar iets meer dan een stekker tussen de HDD en de USB-poort. Deze houdt echt niet veel in. Maar ze kan stuk gaan. De HDD kan je er gemakkelijk uithalen. Het is (bijna altijd) een gewone SATA 3,5 HDD. Het kastje openen, dat vindt je wel uit, en dan zie je dat de HDD gewoon in een SATA stekker steekt. Verder is er niets aan.

Nu is de HDD natuurlijk het gevoeligst voor schokken, zeker als ze in werking is tijdens de val. Ik vrees er dan ook voor.

De kosten waar ik van sprak die zijn voor nazicht en/of recuperatie van de data op de HDD. De "externe" doos kost "niks" en heeft enkel een klein printje om de dato om te zetten zodat ze door een USB poort kan (wat eigenlijk een wat betere seriële poort is).

Beerke10

PS: als ik je vraag nog even nalees:

Is dit moeilijk om een harde schijf te verwijderen uit zijn behuizing, m.a.w. zijn er dingen waar je op moet letten of die je zeker niet mag doen? En kan er daarbij iets foutlopen waardoor het helemaal niet meer te herstellen zou zijn?

Als ik spreek van 'uit elkaar halen dan bedoel ik natuurlijk enkel de gehele HDD uit de externe behuizing halen, zodat ze als ewone SATA aan een PC kan gehangen worden. NIET de HDD zelf uit elkaar halen, daar heb je een vrij steriele en stofvrije ruimte, de nodige tools en de nodige kennis voor nodig. Zelfs als je deze zou kunnen open zonder brokken te maken, dan nog zou je er niet aan kunnen zien wat defect is. Ik vrees voor de lees- en schrijfkop(pen), omdat deze uiterst kwetsbaar zijn als de HDD een schok krijgt als hij aan het lezen/schrijven is. Bij moderne schijven wordt de kop vergrendeld als hij niet in gebruik is en is dan ook minder kwetsbaar.

Vul je systeemgegevens in bij je profiel, zo kunnen we je beter, sneller en gerichter helpen.

aangepast door Beerke10
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ok, hartelijk dank, ben nu toch al wat wijzer geworden. :)

Heb hier net wat kabels gezocht en mijn Desktop eens opgengehaald, maar ben wel geen eSATA kabel/aansluiting tegengekomen.

Is het mogelijk dat die kabel bij die externe HDD zelf zit of zou dit gewoon een optionele aansluiting zijn en moet je hiervoor zelf nog de kabel kopen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo Jeroen,

dat zal van merk tot merk verschillen. Vraag eens aan je vriend of die een eSata kabel erbij gekregen heeft. (of heeft)

Anders: " men leent bij de buren...." xD

Beerke10

Vul je systeemgegevens in bij je profiel, zo kunnen we je beter, sneller en gerichter helpen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb hier net wat kabels gezocht en mijn Desktop eens opgengehaald, maar ben wel geen eSATA kabel/aansluiting tegengekomen.

Een eSATA vindt je niet terug in de PC maar aan de buitenkant van de PC.

Die e staat voor extern.

Als je PC zulke aansluiting heeft kan je door middel van een eSATA-kabel je harde schijf aansluiten.

Maar of dat het probleem oplost?

post-23245-1417704752,6446_thumb.png

post-23245-1417704752,685_thumb.png

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.