Ga naar inhoud

Kobo Glo e-Reader


kape

Aanbevolen berichten

Papier is leuker om vast te houden, gemakkelijker om te lezen en je bent ook niet van een batterij afhankelijk als je iets wilt lezen. Wat kan een eReader meer bieden? Een review van Kobo moest daar antwoord op bieden. Zo konden we zelf nagaan of het echt zinvol was om aan papieren boeken vast te houden.

Zoals we reeds eerder aangaven, heb je geen eReader nodig om toch digitale boeken te kunnen lezen. Je download Kobo voor Android en installeert die op je smartphone of tablet. Een smartphone is net iets te klein, maar op een tablet werkt de software mooi. En aangezien eReaders niet gratis zijn, heb je zo’n toestelletje toch echt niet nodig.

Of wacht even. Misschien toch wel. Een tablet is namelijk handig wanneer je thuis bent, of wanneer je niet in de zon zit. Zodra dat het geval is, laat je tablet het afweten. Alles weerkaatst erin en een boek lezen is een ware martelgang. Dus toen we de Kobo Glo toegezonden kregen, zaten we meteen buiten. In de gietende regen. Dus dan toch maar weer terug naar binnen.

Alle gekheid op een stokje: toen ik de Kobo Glo aanzette, zaten er vier (Engelstalige) boeken op; allemaal klassiekers. Tot mijn verrassing verliep het lezen een heel stuk vlotter dan verwacht. Het lijkt alsof je een boek zelf vast hebt. Het ‘papier’ is ivoor-wit, de letters lijken getypt te zijn en je kunt de tablet kantelen zoals je wil, de zon zal er nooit in weerkaatst worden. Anders gezegd: je kunt met de Kobo Glo overal lezen, ook buiten. Een eerste voordeel tegenover een tablet.

Via de Kobo Glo krijg je ook toegang tot de winkel waarin je duizenden boeken kunt vinden – opnieuw vooral Engelstalig. Verder beschikt het toestel over een ingebouwd Webster woordenboek. Is er een term die je niet meteen begrijpt, dan kan je die gemakkelijk selecteren en meteen ontdekken wat hij precies betekent.

Slaapstand

Wanneer de eReader in slaapstand viel, verscheen de cover van het boek dat we aan het lezen waren. Dat was nog één van de meest bevreemdende ervaringen bij het gebruik van de Kobo Glo: door de cover te tonen krijg je namelijk het idee dat het écht een boek is – en weet je meteen ook welk boek je als laatste aan het lezen was. Verder beschik je ook over reading statistieken. Hoe lang heb je al gelezen? Of hoeveel pagina’s heb je omgedraaid, hoeveel boeken heb je al uitgelezen, enz. Er zijn zelfs ‘awards’ die je krijgt wanneer je bepaalde bewerkingen uitvoert.

Nachtlezer

Lees je ook graag ‘s nachts, maar heb je een partner die wil dat als zij komt slapen alle lichten gedoofd worden? In dat geval kan je het ‘nachtlampje’ aanzetten. Dit verlicht het scherm net voldoende om vlot te kunnen lezen. Overdag is het wat overdadig, maar ‘s nachts krijg je net voldoende licht om vlot te kunnen lezen.

Geheugenkaart

Een bibliotheek opbouwen is geen probleem dankzij een geheugenkaart die je langs opzij kunt aanbrengen. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende geheugenkaartjes gebruiken voor andere soorten boeken. Het is zelfs mogelijk je leesvorderingen (of alles wat met je boeken te maken heeft) te delen via Facebook – al zou ik persoonlijk die optie niet gebruiken. Maar het betekent natuurlijk wel dat je met je Kobo Glo eReader toegang kunt krijgen tot het draadloze internet.

Conclusie

De Kobo Glo eReader kost net geen 150 euro, maar daar staat wel tegenover dat je daarna ieder elektronisch boek kunt lezen. Je kunt er boeken in het ePub formaat op plaatsen (er bestaan heel wat gratis boeken die je via allerlei kanalen kunt downloaden – ook in het Nederlands), maar ook GIF, HTML, JPEG, MobiPocket, PDF, PNG, RTF, TIFF en TXT-bestandsformaten behoren tot de mogelijkheden. Toen wij de eRweader testten, konden we in ieder geval vlot twee tot drie dagen verder lezen zonder het toestel te moeten opladen.

Officieel heet het dat de Kobo Glo 55 uur op zijn batterij kan werken. We hebben dat niet getest (na 3 dagen full-time gebruik hadden we nog meer dan de helft van de batterij tot onze beschikking), maar het zal toch in de buurt komen. Houd er wel rekening mee dat je batterij wel een stukje sneller leeg zal raken als je het nachtlampje gebruikt. Anderzijds heb je altijd meer dan voldoende batterij tot je beschikking om minstens enkele dagen verder te geraken – wat het gebruikersgemak enkel maar vergroot.

De eReader heeft ons in ieder geval niet teleurgesteld. Of dat dit de beste eReader is die er momenteel bestaat, kan ik niet bevestigen of ontkennen – ik heb er gewoon te weinig ervaring mee. Maar het was in ieder geval een plezier om te gebruiken en het stelt me gerust: het genieten van een boek kan ook nog altijd, zelfs wanneer je het boek digitaal leest.

Bron: Computertaal

aangepast door kape
Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.