Ga naar inhoud

Maak een "woordwolk" met Wordle - Handleiding


Aanbevolen berichten

Geplaatst:

5260f93b4dff7-Wordle_-_Logo.PNG

Indien je een tekst hebt geschreven – zowel voor een tijdschrift, een website of zelfs een kort bericht op Facebook – wil je dat misschien opfrissen met een “woordwolk”. Dit kan het uitzicht van je tekst nog wat boeiender of alvast leuker maken voor de lezers.

Wordle is een tooltje dat een “woordwolk” eenvoudig aanmaakt op basis van de tekst die je zelf aanlevert. In deze “wolk” worden woorden die veelvuldig voorkomen in de tekst een meer prominente plaats gegeven dan woorden die slechts eenmalig voorkomen.

Dit handige Wordle – ontworpen door Jonathan Feinberg – kan je HIER vinden en on-line gebruiken.

Klik op “Create your own” om naar het invoegscherm te gaan. In dit invoegscherm kan je ofwel een eigen gekopieerde tekst inbrengen of verwijzen naar een URL.

5260f91a70555-Wordle_-_Invoegvak.PNG

Onder de aanduiding “Paste in a bunch of tekst” kan je de gekopieerde tekst plakken, onder “Enter the URL of any blog, blog feed, or any other web page that has an Atom or RSS feed” is er plaats voor een URL van een pagina of blog die je wil omzetten in een “woordwolk”. Deze URL of website moet wel beschikken over een Atom of RSS-feed om tot “woordwolk” omgevormd te kunnen worden.

TEKST naar WOORDWOLK

Indien je een tekst wil omzetten, plak je deze in het invoegvak.

5260f8e1b0422-Wordle_-_Inbrengen_tekst.PNG

Het resultaat na het klikken op “GO” ziet er dan bvb. zo uit:

5260f8a1da073-Wordle_-_na_inbrengen_tekst.PNG

Maar dan begint het programma pas leuk te worden. Dit is slechts één van de mogelijke versies van de “woordwolk” die je kan genereren. Via de taakbalk kan je experimenteren met verschillende aanpassingen aan deze “woordwolk”.

LANGUAGE

Onder de tab “Language” worden een aantal mogelijkheden aangeboden om lettertype te wijzigen, woorden uit te sluiten of het aantal verschillende woorden in de “woordwolk” te tellen”.

Bij lettertype wijzigen kan je opteren voor het overnemen van de woorden zoals ze in de tekst voorkomen of kan je alle woorden in kleine letters of in hoofdletters tonen. Door het aangeven van de taal kan je veel voorkomende woorden (in het Nederlands bvb. een, de, het, enz.) uit je “woordwolk” weren. In de Nederlandse toepassing vink je dan “Remove common Dutch words” aan. En tot slot kan je onderaan een overzicht bekijken van de verschillende woorden in de “woordwolk” en het aantal keer dat ze in je tekst voorkomen. Dat aantal bepaalt ook de grootte van hun afbeelding in de “woordwolk”.

FONT

De tab “Font” spreekt voor zichzelf. Hiermee kan je de “woordwolk” omzetten in de verschillende aangeboden lettertypes van Wordle.

LAYOUT

Onder de tab “Layout” zitten weer diverse variaties verborgen. Je kan er het maximum aantal woorden in de “woordwolk” instellen, de woorden op alfabetische volgorde zetten en kiezen voor de afbeelding van de woorden in verschillende standen.

Onder “Maximum words” bepaal je het aantal woorden in je “woordwolk”.

5260f889c325f-Wordle_-_Maximum_aantal_woorden.PNG

Met “Prefer Alfabetical Order” worden de woorden – min of meer – op alfabetische volgorde gezet.

5260f8750a968-Wordle_-_Alfabetische_Volgorde.PNG

En in het onderste deel van “Layout” kan je kiezen hoe je de woorden wil schikken. Diverse mogelijkheden worden aangeboden. Zo plaats je bvb. de woorden in een verticale, een horizontale of een willekeurige stand. Maar ook enkel andere speelse tussenvormen in de lay-out zijn ook nog mogelijk. Dit is zo’n voorbeeld van één van die variaties:

5260f85800afe-Wordle_-_Variatie_Layout.PNG

COLOR

Ook de tab “Color” spreekt voor zichzelf. Naast zwart-wit en wit-zwart-combinaties, biedt Wordle hier een grote variatie aan kleurenschakeringen van achtergrond en lettertypes. Ook hier is “experimenteren” de meest aangewezen methode om tot een gewenste “woordwolk” te komen.

Onder het invoegvak kan je ook meteen kiezen voor een aantal buttons met verschillende opties.

5260f97a89c69-Wordle_-_Opties.PNG

OPEN IN WINDOW

Via deze button “Open in Window” verplaats je de “woordwolk” naar een eigen scherm, weg uit de browser waar je mee werkt.

Zowel in dit aparte scherm, als via de afbeelding in de browser, zijn er nog taken uit te voeren.

PRINT

Met de button “Print” kan je de “woordwolk” afdrukken

RANDOMIZE

Met de button “Randomize” krijg je nog verschillende suggesties van de “woordwolk” aangeboden om een definitieve keuze te maken.

SAVE TO PUBLIC GALLERY

Met de button “Save to public gallery” kan je de “woordwolk” publiceren en is ze publiek beschikbaar. Let wel op dat je in deze “woordwolk” dan niet te veel persoonlijke informatie opneemt, want dan is deze wel degelijk openbaar te raadplegen. En dat zal meestal niet echt de bedoeling zijn.

URL naar WOORDWOLK

Indien je een URL van website of blog wil omzetten in een “woordwolk”, moet deze wel beschikken over een Atom of RSS-feed om tot “woordwolk” omgevormd te kunnen worden.

In dit geval breng je de URL in bij dit invoegvak:

5260f8102d437-Wordle_-_Inbrengen_URL.PNG

Na klikken op “Submit” levert dit volgend resultaat op van een startpagina van een website van een lokaal tijdschrift:

5260f7f9a336d-Wordle_-_na_inbrengen_URL.PNG

NOTA: JAVA is een noodzakelijke voorwaarde om Wordle te kunnen gebruiken. Tijdens de werking met het programma kan er dan ook gevraagd worden om ofwel JAVA te installeren of JAVA te updaten en krijg je (mogelijk) vragen om eventueel plugins van JAVA te installeren of updaten. Dit moet je dan wel toestaan om een optimaal resultaat te bekomen.

De “woordwolk” die je – naar eigen idee – hebt gecreëerd, kan je knippen als afbeelding en naar elke locatie overbrengen waar je ze denkt nodig te hebben. Opslaan of kopiëren van de “woordwolk” is echter niet mogelijk.

Tot slot een “woordwolk” van dit hele artikel als uitsmijter !

5260f7d853c8a-Wordle_-_Woordwolk_Artikel.PNG

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.