Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Een omvangrijke aanval op gebruikers van Adobe Flash Player bleef twee maanden lang verborgen voordat die door beveiligingsonderzoekers werd ontdekt. Voor de aanval maakten de aanvallers gebruik van een onbekende kwetsbaarheid in Flash Player waarvoor Adobe op 4 februari van dit jaar met een update kwam. Anti-virusbedrijf Malwarebytes stelt echter dat het lek al sinds 10 december 2014 werd aangevallen.

In tegenstelling tot veel zero days, kwetsbaarheden waarvoor een update ontbreekt, ging het hier niet om gerichte aanvallen tegen specifieke organisaties of instellingen. Er werden juist advertentienetwerken gebruikt om doorsnee internetgebruikers aan te vallen en met ransomware en clickfraude-malware te infecteren. Zodra er een besmette advertentie werd getoond kon de computer van een Flash Player-gebruiker met de malware besmet raken.

Voor de verspreiding van de besmette advertenties gebruikten de aanvallers een advertentienetwerk dat naar eigen zeggen meer dan 500 miljoen gebruikers bereikt. Om te voorkomen dat de aanval zou opvallen kreeg elke bezoeker de besmette advertentie slechts één keer te zien en werden gebruikers met een VPN of proxy niet geïnfecteerd. Volgens Malwarebytes probeerden de aanvallers op deze manier de aanval voor beveiligingsonderzoekers en beveiligingssoftware te verbergen.

Verder ontdekte de virusbestrijder dat de aanvallers gewoon voor de advertenties betaalden en er geen sprake van gehackte advertentienetwerken was. Er werd 0,75 dollarcent voor 1.000 impressies betaald, maar dit bedrag daalde naar 0,06 dollarcent op minder drukke momenten. De advertenties verschenen daarbij op verschillende populaire websites, zoals Dailymotion.com, Huffingtonpost.com, sexuality.about.com, dictionary.reference.com, answers.com, nydailynews.com, tagged.com, forums.androidcentral.com en howtogeek.com. Malwarebytes stelt dat, getuige de inzet van een zero-day en de uitvoering van de aanval, het hier om een professionele operatie ging. De aanvallen stopten uiteindelijk op 3 februari, een dag nadat Adobe een noodpatch voor het lek had aangekondigd.

 

 

bron: security.nl

 

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.