Ga naar inhoud

Microsoft ziet sterke afname van Java-aanvallen


Aanbevolen berichten

Kwetsbaarheden in Oracle Java waren jarenlang een geliefd doelwit van cybercriminelen, maar aan die ontwikkeling is in de tweede helft van vorig jaar een einde gekomen toen Microsoft besloot om verouderde Java-plug-ins in Internet Explorer te blokkeren. Dat meldt de softwaregigant in een nieuwe editie van het Security Intelligence Report (SIR). Ook Oracle speelt echter een rol bij de daling, zo laat Microsoft later in het rapport weten.

Sinds Java 7 update 51, die in januari 2014 verscheen, moeten Java-applets die de browser uitvoert gesigneerd zijn. Niet alleen wordt het zo lastiger om Java-kwetsbaarheden te misbruiken, ook richten cybercriminelen zich hierdoor minder vaak op Java. De Java-exploit die Microsoft in het vierde kwartaal van vorig jaar het vaakst tegenkwam betreft een aanval op een Java-lek dat in juni 2012 door Oracle werd gepatcht. Alleen bij computers waar Java al 2,5 jaar lang niet geüpdatet was zou deze aanval werken.

Waar aanvallen op Java afnamen, was er een toename van aanvallen op Adobe Flash Player te zien. Aanvallers richten zich hierbij ook op meer recentere kwetsbaarheden. Zo werden drie van de vier kwetsbaarheden in Flash Player die aanvallers vorig jaar het vaakst aanvielen ook in 2014 ontdekt en gepatcht.

Windows

Verder laat het rapport zien dat modernere Windowsversies minder vaak met malware zijn besmet. Zo bleek dat van alle duizend computers die Windows Vista draaien er in de tweede helft van vorig jaar 15,6 met malware besmet waren. Bij Windows 7 SP1 was dit 15,1, terwijl het aantal infecties bij Windows 8 op 12,7 uitkwam. Windows 8.1 valt daarbij op, aangezien de nieuwste Windowsversie slechts 3,1 infecties per 1000 computers telde.

 

bron: security.nl

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.