Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Het trager worden van de computer na installatie van een virusscanner of internet security suite is de grootste ergernis van gebruikers als het om beveiligingssoftware gaat. Reden voor sommige gebruikers om de virusscanner al dan niet tijdelijk uit te schakelen, wat weer risico's met zich meebrengt.

Het Oostenrijkse testlab AV-Comparatives kijkt daarom naast de effectiviteit van anti-virussoftware bij het vinden en verwijderen van malware regelmatig ook naar de systeembelasting. Via een aparte test wordt de systeembelasting van een groot aantal beveiligingsproducten berekend. De test werd uitgevoerd op een 64-bit versie van Windows 8.1 en bestond uit twee onderdelen.

Tijdens het eerste onderdeel werd de impact van de beveiligingssoftware getest tijdens het kopiëren van bestanden, archiveren en uitpakken, encoderen en transcoderen, installeren en verwijderen van programma's, downloaden en starten van applicaties. Hierbij kon een maximale score van 175 punten worden gehaald. Als laatste werd ook nog het benchmarkprogramma PC Mark 8 gedraaid. Als basis werd een computer zonder virusscanner genomen die 100 punten bij PC Mark 8 scoort.

Zowel bij het eerste onderdeel als de test met PC Mark 8 zet Avast de beste prestaties neer, op de voet gevolgd door Emsisoft. Hierbij berekent AV-Comparatives ook een impactscore. In het geval van Avast en Emsisoft is die respectievelijk 4,1 en 4,2. Van de bekende anti-virusbedrijven blijkt dat Trend Micro de grootste impact heeft, met een impact score van 20,3. De producten van QuickHeal en ThreatTrack hebben met een impactscore van 25,3 de grootste invloed op de werking van een computer.


Computerkennis

Hoewel gebruikers vaak de virusscanner de schuld van een trage computer geven, is dat niet altijd het geval, aldus AV-Comparatives. Oude hardware is vaak ook een reden. Gebruikers krijgen dan ook het advies om meer geheugen te installeren, alle software up-to-date te houden, ongebruikte software te verwijderen, 20% van de harde schijf vrij te houden en programma's uit de Start-up map in Windows te verwijderen.

Ook wordt het advies gegeven om regelmatig de harde schijf te defragmenteren en als de computer volstaat met ongebruikte bestanden en registervermeldingen van allerlei geïnstalleerde en verwijdere software een volledige herinstallatie te doen. Als laatste kan ook een beetje geduld geen kwaad merkt het testlab op. "Een vertraging van een paar seconden vanwege beveiligingssoftware is niet per definitie een groot probleem."


 

 

bron: security.nl

 

 

 

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.