Ga naar inhoud

Google: anti-virussoftware Kaspersky nog steeds lek


Aanbevolen berichten

De anti-virussoftware van het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab bevat nog steeds meerdere beveiligingslekken, zo stelt Google-onderzoeker Tavis Ormandy. Onlangs liet de virusbestrijder weten dat het al een groot lek had gedicht dat door Ormandy was gevonden en waardoor een aanvaller het systeem volledig kon overnemen zonder dat gebruikers hier iets voor hoefden te doen.

De onderzoeker van Google heeft nog veel meer grote kwetsbaarheden in de anti-virussoftware gevonden, zo laat Ormandy in een analyse van de lekken weten die al wel zijn gepatcht. De analyse is geplaatst op het Project Zero-blog van Google. Project Zero is een team van Google bestaande uit hackers en onderzoekers die naar kwetsbaarheden in populaire software zoeken. Daarbij werd ook de anti-virussoftware van Kaspersky onder de loep genomen.

Niet gepatcht

"Veel van de bugmeldingen die ik heb ingediend zijn nog steeds niet gepatcht, maar Kaspersky heeft voldoende voortgang gemaakt dat ik over een aantal van de problemen kan spreken", zo laat de onderzoeker weten. Ormandy zou tientallen bugs in de anti-virussoftware hebben gevonden en gemeld. Uit het onderzoek blijkt dat een aantal van de gevaarlijkste lekken zeer eenvoudig waren te misbruiken. De onderzoeker is dan ook blij dat Kaspersky Lab hier extra beveiligingsmaatregelen voor uitrolt. De impact van een kwetsbaarheid in anti-virussoftware wordt vergroot doordat de virusscanner vaak bestandssysteem- en netwerkverkeer onderschept.

Het bezoeken van een website of ontvangen van een e-mail is voldoende om te worden aangevallen. Het is daarbij niet eens nodig om de e-mail te openen, aangezien de input/output van het ontvangen van de e-mail voldoende is om de kwetsbaarheid te veroorzaken. Naast de ontdekte kwetsbaarheden vond Ormandy ook verschillende grote ontwerpfouten in andere delen van de anti-virussoftware. Het gaat andere om kwetsbaarheden die op afstand zijn aan te vallen. Aangezien de updates hiervoor zijn uitgesteld zal hij deze problemen pas later bespreken.

Beveiligingssoftware schadelijk?

Volgens Ormandy zijn er sterke aanwijzingen dat er een actieve handel in exploits voor anti-virussoftware bestaat. "Onderzoek laat zien dat het een eenvoudig toegankelijk aanvalsoppervlak is dat de blootstelling aan gerichte aanvallen enorm vergroot", aldus de onderzoeker. Daarom vindt hij dat ontwikkelaars van beveiligingssoftware de strengste beveiligingsrichtlijnen bij het ontwikkelen van hun software moeten toepassen, om zo problemen die de software veroorzaakt te verkleinen. Iets dat anti-virusbedrijven nalaten. In het verleden heeft Ormandy ook grote problemen in de software van anti-virusbedrijven Sophos en ESET gevonden.

De onderzoeker sluit af met een verzoek en waarschuwing voor anti-virusbedrijven. Die zouden onderdelen van hun software namelijk niet met systeemrechten moeten laten draaien. "Wacht niet op de netwerkworm die het op je software heeft voorzien, of voor gerichte aanvallen tegen je gebruikers. Voeg vandaag nog de ontwikkeling van een sandbox aan je ontwikkelplan toe." Wat betreft de openstaande kwetsbaarheden in de software van Kaspersky zegt Ormandy dat het anti-virusbedrijf wel zeer snel reageert en dat een aantal van de kritieke lekken de komende weken zal worden gepatcht.

 

bron: security.nl

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.