Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Microsoft heeft met de lancering van het .NET framework in 2002 cybercriminelen onbewust van een onvoorstelbaar wapenarsenaal voorzien, zo stellen twee experts van het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab. Volgens Santiago Pontiroli en Roberto Martinez heeft Microsoft met .NET de softwareontwikkeling radicaal veranderd, maar niet alleen voor goedwillende programmeurs.

Scriptkiddies konden ineens hun eigen malware bij elkaar klikken en ervaren malwaremakers hadden nu toegang tot allerlei fora met uitleg over het schrijven van nieuwe kwaadaardige code. Allemaal met het doel om detectie door anti-virussoftware zolang als mogelijk te voorkomen. Het .NET frameworks bood niet alleen een uitgebreide bibliotheek van ingebouwde functies, maar ook een ontwikkelomgeving die allerlei programmeertalen ondersteunde, waaronder C# en VisualBasic .NET.

Het .NET framework is inmiddels de de-facto standaard voor softwareontwikkeling op Windows geworden, aldus Pontiroli en Martinez. Daarnaast werd in 2006 het krachtige PowerShell scripting-framework toegevoegd. Door de interactie tussen de programmeertalen die .NET ondersteunt en scriptingmogelijkheden van PowerShell biedt het systeembeheerders en programmeurs een eenvoudige manier om niet alleen met Windows, maar met bijna alle Microsoft-software te communiceren.

Volgens de twee experts zorgen de kant-en-klare functionaliteit ervoor dat .NET en PowerShell een dodelijke combinatie in de handen van cybercriminelen is. Iets dat ook blijkt uit de hoeveelheid .NET-malware die de afgelopen jaren sterk is gestegen. Volgens Kaspersky Lab gaat het tussen 2009 tot en met 2015 om een stijging van 7000% en tientallen miljoenen exemplaren. Als er naar het soort malware wordt gekeken dan blijkt het om voornamelijk toolbars en Trojaanse paarden te gaan.

Toekomst

Hoewel de malware zich nu alleen op Windows richt kan dit in de toekomst veranderen. De experts sluiten namelijk niet uit dat er op korte termijn een "cross-platform" infectie zal verschijnen, bijvoorbeeld via alternatieve frameworks zoals het Mono Project, een opensource-implementatie van .NET waardoor bijvoorbeeld ook Androidgebruikers kunnen worden aangevallen.

 

bron: security.nl

 

 

 

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.