Ga naar inhoud

Brein dreigt met boete voor Popcorn Time-gebruikers


Aanbevolen berichten

Stichting Brein dreigt gebruikers van de illegale streamingdienst Popcorn Time met boetes en sluit niet uit dat individuele kijkers in Nederland zullen worden aangeklaagd. Dat laat Tim Kuik, directeur van Stichting Brein, tegenover BNR weten. Kuik waarschuwt gebruikers dat Popcorn Time 'hartstikke illegaal' is en gebruikers zich in principe blootstellen aan schadeclaims van rechthebbenden.

Rechthebbenden kunnen in samenwerking met Brein het initiatief nemen om de kijkers aan te klagen. Via Popcorn Time is het eenvoudig om allerlei films en series illegaal te bekijken. In verschillende andere Europese landen zijn gebruikers van de illegale streamingdienst al opgespoord en met boetes gedreigd. Zo ontvingen Deense gebruikers onlangs een brief waarin werd gesteld dat ze zo'n 300 euro moesten betalen wegens het kijken van de Michael Douglas-film 'And so it Goes'. Werd er niet betaald dan zouden er zwaardere sancties volgen. Om gebruikers op te sporen is medewerking van internetproviders vereist. Of die hier in Nederland toe verplicht zijn is nog onduidelijk.

 

Volgens ICT-jurist Arnoud Engelfriet moet uiteindelijk de provider afwegen welk belang groter is, dat van de rechthebbende of de gebruiker. Er kan dan worden gekeken naar de omvang van het gebruik. Dat Popcorn Time ervoor zorgt dat het water bij rechthebbenden aan de lippen staat, zoals Kuik beweert, speelt daarbij geen rol. Engelfriet vraagt zich dan ook af of Nederlandse Popcorn Time-gebruikers zullen worden aangeklaagd. "Hij heeft er natuurlijk ook belang bij om mensen bang te maken, zodat ze Popcorn Time niet gaat gebruiken. Ik vind het een wegwerpopmerking", zo laat de ICT-jurist tegenover de NOS weten.

 

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

ICT-jurist: aanpak Popcorn Time-gebruikers is angstverhaal

 

De mogelijke aanpak van Popcorn Time-gebruikers waar stichting Brein gisteren de media mee haalde is een angstverhaal, zo stelt ICT-jurist Arnoud Engelfriet. Brein liet weten dat sommige rechthebbenden erover nadenken om Popcorn Time-gebruikers aan te klagen.

Engelfriet verwacht echter niet dat het ook zal gebeuren. Het is voor Brein veel effectiever om de aanbieders van illegaal materiaal aan te pakken. Het blokkeren van The Pirate Bay heeft veel meer effect op het illegaal downloaden dan een rechtszaak tegen een enkele downloader. Daarnaast speelt ook het afbreukrisico een rol, bijvoorbeeld als er een kind of ouder iemand wordt aangeklaagd. "En je kunt je nu al de krantenkoppen (en mogelijk Kamervragen) wel voorstellen", merkt Engelfriet op.

Hij gelooft dan ook niet dat Nederlandse Popcorn Time-gebruikers een grotere kans op boetes lopen. "Het is veel slimmer om door te laten schemeren dát het kan gebeuren. Want het is leuke clickbait, dit soort angstverhalen, en het kost niets om ze in de wereld te helpen", besluit de ICT-jurist.

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.