Ga naar inhoud

Nieuwe versie Linux-ransomware besmet 600 webservers


Aanbevolen berichten

Een nieuwe versie van de Linux-ransomware, waarvan de eerste versie vorig jaar november werd opgemerkt, heeft meer dan 600 webservers versleuteld. Dat meldt het Roemeense anti-virusbedrijf Bitdefender. De ransomware heeft het voorzien op WordPress-sites en webwinkels die op Magento draaien.

Via een nog altijd onbekende kwetsbaarheid weten de aanvallers toegang tot de webserver te krijgen die de website host en voeren vervolgens Linux.encoder uit, zoals de ransomware heet. De ransomware versleutelt allerlei bestanden en vraagt vervolgens een bedrag in bitcoin voor het ontsleutelen van de bestanden. Net zoals met de eerdere versies hebben de makers een fout gemaakt, waardoor de bestanden kosteloos kunnen worden ontsleuteld.

De eerdere versies die werden ontdekt bleken een fout te bevatten waardoor Bitdefender een decryptietool kon maken. De nu ontdekte versie heeft deze fout opgelost, maar een nieuwe kwetsbaarheid geïntroduceerd waardoor versleutelde bestanden zonder te betalen toch zijn te achterhalen. Wederom heeft de virusbestrijder nu een gratis decryptietool ontwikkeld. Getroffen webmasters krijgen het advies om hun website of platform te updaten, aangezien dit de aanval in de eerste plaats voorkomt.

 

bron: security.nl

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.