Ga naar inhoud

Panda Free Antivirus 2016 versie 16.0.2 - Handleiding


Aanbevolen berichten

Geplaatst: (aangepast)

Panda Free 2016-PCH000.jpg   Panda Free Antivirus 2016             versie: 16.0.2

____________________________________________________________________________________________________

 

Index:

  • Even voorstellen.
  • Het programma downloaden en installeren.
  • Het Startscherm.
  • Panda Free Antivirus Instellen.
  • Scannen.
  • Panda Free in- en uitschakelen.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Even voorstellen

 

Panda Free Antivirus (voorheen Panda Cloud Antivirus) is een gratis virusscanner die veel gebruik maakt van the cloud, ofwel van de online rekenkracht en de database met malwarebeschrijvingen op de servers van producent Panda. Hierdoor moeten de pc's van gebruikers minder zwaar belast worden: het meeste werk vindt online plaats en niet op de lokale pc.

 

Panda Free Antivirus biedt real-time bescherming tegen virussen, wormen, trojans, dialers, spyware, adware en andere malware en heeft volgens de producent veel minder impact op het systeem in vergelijking met traditionele virusscanners. 

 

Interessant is ook de anti-exploit technologie in Panda's virusscanner die veelvoorkomende aanvallen op zero-day lekken in bijvoorbeeld Java, Flash en Microsoft Office moet stoppen door middel van gedragsanalyse.

Panda Free 2016-PCH001.jpg

De interface van Panda Free Antivirus heeft tegels.

De interface van Panda Free Antivirus is basic. Er wordt aangegeven of u goed beveiligd bent, u kunt zelf een scan uitvoeren, de procesmonitor bekijken en u kunt enkele instellingen wijzigen. Verder kunt u met Panda een Reddingskit maken (usb stick met rescue functionaliteit) en USB-vaccinatie aanzetten.

In tests van virusscanners komt Panda Free Antivirus de laatste tijd altijd zeer goed uit de bus. De bescherming is dus van hoog niveau.

Panda Free Antivirus biedt gratis updates. Tegenwoordig wordt tijdens de installatie ook een browser-werkbalk aangeboden die enige extra bescherming biedt (maar ook commercieel interessant is voor Panda). De voordelen wegen echter niet op tegen de nadelen. Indien je al gebruik maakt van MalwareBytes’ Premium dan is deze browserwerkbalk overigens overbodig.                                           

 

 

Het programma downloaden en installeren.

 

Download:     Download Panda Free Antivirus rechtstreeks via de producent

Of

Download Panda Free Antivirus via MajorGeeks
(klik op Download@MajorGeeks onder Download Locations) en wacht 8 sec.
 
Bestaande Panda Free Antivirus installaties worden automatisch geüpdated naar de nieuwste versie. Dit kan soms enige dagen duren.

 

Installatie instructies

Voer de installatie als administrator uit door met de rechter muisknop op het gedownloade installatiebestand Panda Free 2016-PCH002.jpg te klikken.

Panda Free 2016-PCH003.jpg

 

Panda Free 2016-PCH004.jpg

Klik op Next

 

Tijdens de installatie wordt ook aangeboden om de Panda Security Toolbar voor uw browser te installeren. Deze werkbalk zou enige extra bescherming tijdens het surfen bieden, maar meestal zitten er ongewenste instellingen aan vast zoals bv het instellen van Yahoo! als standaard zoekmachine. Als u dat niet wilt moet u de vinkjes weghalen. Haal een of meer vinkjes weg(bij voorkeur alle drie).

Panda Free 2016-PCH005.jpg

Let op de stappen 1,2 en 3.

 

Kies daarna voor Basisbescherming.

Panda Free 2016-PCH006.jpg

 

In mijn geval was Windows Defender als standaard beveiligingsprogramma actief. Dat heeft Panda bij de installatie opgemerkt en heeft deze nu automatisch uitgeschakeld.

Panda Free 2016-PCH036.jpg

Lees deze mededeling even door en klik op Sluiten.

 

Om de installatie af te ronden klik je op Voltooien.

Panda Free 2016-PCH007.jpg

 

 

Het pictogram van Panda in de systeembalk staat ingesteld als “Alleen meldingen weergeven”. Stel het eventueel in als “Pictogram en meldingen weergeven” via het witte driehoekje Panda Free 2016-PCH035.jpg in de systeembalk , zo zie je in één oogopslag hoe het met het programma gesteld is.

Panda Free 2016-PCH008.jpg

Indien alles naar wens is (status ok) dan ziet het icoontje er zo uit.

Een afwijkende weergave duidt op een foute status. Open dan Panda Free en voer de gevraagde actie uit.

 

In tegenstelling tot de meeste programma’s plaatst Panda geen snelkoppeling op het bureaublad. Plaats, indien gewenst, zelf een snelkoppeling op je bureaublad.

 

Windows 7 gebruikers gaan als volgt te werk:

Open via start / Alle programma’s naar de map Panda Free Antivirus en klik met de rechter muisknop op Panda Free Antivirus. Kies in het ontstane  contextmenu op Bureaublad (Snelkoppeling maken). Zie onderstaande afbeelding.

Panda Free 2016-PCH009.jpg

 

 

Windows 8.1 gebruikers gaan als volgt te werk:

Ga via de Windows toets naar het Start scherm en klik op de neerwaarts gerichte pijl om alle App’s te tonen. Klik met de rechter muisknop op de Panda Free Antivirus App en kies “Aan start vastmaken”. Er staat nu een tegel van het programma in het startscherm. Sleep het naar de gewenste plaats. Klik nu met de rechter muisknop op die tegel en kies “Bestandslocatie openen”. Je wordt nu naar de snelkoppeling(is geselecteerd) van het programma geleid. Kopieer de snelkoppeling en plak ze op je bureaublad.

 

 

Het Startscherm.

Het hoofdscherm van Panda Free Antivirus bevat een aantal panelen, deze kunt u zelf nog enigszins aanpassen dit kan via de knop bewerken, hiermee kunt u dan bepaalde panelen van het hoofdscherm verwijderen of toevoegen. Verder zit u in dit scherm direct de beschermingsstatus, mocht er onverhoopt is mis zijn dan krijgt u hier direct melding van dat de bescherming niet meer actief is.

Ook kunt u vanuit dit scherm de procesmonitor(groene tegel) starten, deze geeft een duidelijk overzicht van de lopende processen en geeft daarbij een indicatie van veiligheid. Met dit hulpmiddel kunt u snel verdachte processen opsporen als u vermoed dat uw computer geïnfecteerd is met malware of andere schadelijke software.

Panda Free 2016-PCH010.jpg

 

 

Panda Free Antivirus Instellen

 

Na de installatie staan de programma-instellingen voor de meeste gebruikers correct, maar qua gebruikersgemak kunt u sommige opties bijvoorbeeld beter uitschakelen.

De optie voor de weergave van het Panda nieuws is zo’n optie die bijvoorbeeld overbodig is, deze toont namelijk op bepaalde momenten reclame in de rechter benedenhoek van je scherm. Pop-ups met bijvoorbeeld aanbiedingen om te upgrade naar de betaalde software.

Panda Free 2016-PCH011.jpg

 

Volg de aanwijzingen in onderstaande afbeelding om naar de instelling te gaan:

Panda Free 2016-PCH012.jpg

 

 

Het tabblad Algemeen is standaard als eerste geopend.

Trek de rechter schijfbalk helemaal naar beneden. 

Onderstaande afbeelding toont een ingeschakeld Panda-nieuws. Zie “On” bij de muisaanwijzer.

Panda Free 2016-PCH013.jpg

 

Pak die “On” met de muisaanwijzer vast en sleep die naar rechts (Off). Dat lukt niet altijd van de eerste keer. Je moet het al eens overdoen alvorens het lukt.

Panda Free 2016-PCH014.jpg

 

Hoewel het tonen van die reclame na de installatie van het programma in de instellingen is uitschakel gebeurt het toch wel eens dat Panda die terug inschakelt(komt tegenwoordig nog zelden voor). Schakel die dan in de instellingen terug uit.

De overige instellingen in het tabblad Algemeen staan voor een doorsnee gebruiker goed en zijn ook voor iedereen duidelijk denk ik.

***

In het tabblad Antivirus kunt u de instellingen met betrekking tot de permanente bescherming aanpassen, de optie voor het scannen van gecomprimeerde bestanden staat standaard uitgeschakeld. Wanneer een gecomprimeerd bestand malware zou bevatten is deze niet actief, dus eigenlijk onschadelijk tot het moment dat de inhoud wordt uitgevoerd. Het scannen van gecomprimeerde archieven heeft dus als voordeel dat deze tijdens een systeemscan ook gecontroleerd worden, uiteraard kan de scan hierdoor wel langer duren.

De in quarantaine geplaatste items worden standaard iedere week fysiek van de computer verwijderd, het is raadzaam om deze optie op Nooit in te stellen. Mocht er namelijk iets onterecht in quarantaine zijn geplaatst dan kunt u dit altijd nog herstellen, en schadelijke items kunnen in de quarantaine-omgeving namelijk geen schade meer aanrichten, dus fysiek verwijderen is eigenlijk niet noodzakelijk.

Panda Free 2016-PCH015.jpg

 

Uitzonderingen:

Panda Free 2016-PCH016.jpg

 

Hier kun je instellen welke bestanden, mappen, stations of partities  je van realtime bescherming wil uitsluiten.

In luik A voeg je bestanden en mappen toe. Dat kan zoals in de afbeelding het geval is ook een station (USB stick met vaste schijfletter) of een volledige partitie zijn.

In luik B kun je een bestandsextensie toevoegen die je voor scan wil uitsluiten.

In luik C komen alle items terecht die ten onrechte (bv vals positief) in de Quarantaine terecht zijn gekomen en die je aldaar uitgesloten hebt. Die items worden uiteraard ook naar hun oorspronkelijke locatie teruggezet.

 

***

 

Het tabblad USB-vaccin

Meer over vaccinatie

Windows gebruikt het bestand Autorun.inf in verwijderbare stations (cd- of dvd-stations of USB) om er achter te komen wat er moet gebeuren als deze stations op de computer worden aangesloten. Autorun.inf is een configuratiebestand dat zich normaal gesproken in de hoofddirectory van het verwijderbare station bevindt. Dit bestand bevat doorgaans een verwijzing naar het pictogram van het verwijderbare station, een beschrijving van de inhoud en de mogelijkheid om het programma op te geven dat aan het station moet worden gekoppeld.

 

Het probleem ligt bij het feit dat er soorten malware zijn die misbruik maken van deze functie door naar andere computers te verspreiden zodra het USB-apparaat daarop wordt aangesloten. De malware kopieert een schadelijk uitvoerbaar bestand naar het station en past het bestand Autorun.inf zodanig aan dat Windows het uitvoert zodra het station is aangesloten. Een voorbeeld hiervan is de worm Conficker, die zich verspreidt over internet en via USB-apparaten.

 

Vaccinatie van de computer

Door de computer te vaccineren schakelt u de functie Automatisch uitvoeren helemaal uit, zodat er geen enkel programma op USB of een cd/dvd automatisch wordt gestart, ongeacht het feit of deze stations of apparaten eerder zijn gevaccineerd.

 

Vaccinatie van USB-stations

Bij het vaccineren van USB-stations, blokkeert het vaccin het bestand Autorun.inf automatisch, zodat malware zich niet automatisch kan verspreiden. Als de vaccinatie op een USB-station wordt toegepast, wordt het bestand Autorun.inf permanent geblokkeerd, waardoor het niet kan worden gelezen, verwijderd of gewijzigd. Zodra het vaccin is toegepast kan Windows malware niet automatisch uitvoeren die mogelijk op het USB-apparaat staat. Na de vaccinatie blijft het USB-station gewoon functioneren, maar de multimediabestanden worden niet meer automatisch gestart.

Denk eraan dat de vaccinatie van USB-apparaten niet ongedaan kan worden gemaakt. In bepaalde onwaarschijnlijke situaties is het mogelijk dat sommige toepassingen niet meer correct functioneren. Als het bestandAutorun.inf niet op een USB-apparaat aanwezig is, is het helemaal veilig om het apparaat te vaccineren.

***

 

Het tabblad Procesmonitor.

 

Panda Free 2016-PCH017.jpg

Standaard staan deze instellingen goed.                

 

 

Scannen.

Naast de realtimebescherming die deze gratis virusscanner biedt kunt u ook handmatig uw computer scannen, het is echter ook mogelijk om met Panda Free Antivirus bepaalde scans automatisch op bepaalde tijdstippen te laten uitvoeren doch indien de computer op het ingestelde tijdstip niet AAN staat dan wordt de taak overgeslagen. Dit is misschien wel de belangrijkste tekortkoming van dit programma.

Voor het handmatig scannen zijn er drie opties beschikbaar.

  • Volledige scan (Voert een uitgebreide scan uit van uw PC. Dit kan een aantal uur duren).
  • Kritieke gebieden (Scant het geheugen, actieve processen, cookies etc). Deze scan duurt enkele minuten.
  • Aangepaste scan (Selecteer zelf de mappen en locaties die gescand moeten worden).

Panda Free 2016-PCH018.jpg

 

Standaard stel ik twee scantaken in:

  1. Een wekelijkse snelle scan. Hierbij worden enkel de kritieke gebieden van de computer gescand.
  2. Een volledige scan. Hierbij wordt de volledige computer gescand.

 

Deze scantaken stel je als volgt in:

 

Klik in het hoofdvenster op de tegel beschermd.

Panda Free 2016-PCH019.jpg

 

Klik op Geplande scan toevoegen.

Panda Free 2016-PCH020.jpg

 

Standaard wordt dit voorgesteld:

Panda Free 2016-PCH021.jpg

 

Voor een Volledige scan staat het scan type met “Mijn hele pc” goed. De frequentie passen we bv aan naar maandelijks wat voor de meeste gebruikers volstaat. De naam passen we bv aan als “Volledige scan”. We stellen de gewenste dag van de maand en het meest passende uur in. We slaan de taak op met OK.

Dat geeft dan dit resultaat:

Panda Free 2016-PCH022.jpg

Er rest ons eventueel via de optie Uitzonderingen nog aan te geven wat er NIET mag gescand worden. Via de optie Geavanceerd kun je nog enkele instellingen wijzigen doch de standaardinstellingen zijn voor de meeste gebruikers OK.

Panda Free 2016-PCH023.jpg

 

Klik nu op Toevoegen om een tweede scantaak in te stellen.

Panda Free 2016-PCH024.jpg

 

Dat wordt een Snelle scan. De frequentie passen we bv aan naar wekelijks wat voor de meeste gebruikers volstaat. De naam passen we bv aan als “Snelle scan”. We stellen de gewenste dag van de week en het meest passende uur in. We slaan de taak op met OK.

Dat geeft dan bv dit resultaat:

Panda Free 2016-PCH025.jpg

 

Voor de opties Uitzonderingen en Geavanceerd gelden dezelfde regels als voor de Volledige scan.

 

De door Panda Free Antivirus gevonden malware en mogelijk ongewenste programma’s worden automatisch in de Quarantaine geplaatst. Daar krijg je ook een melding van.

Panda Free 2016-PCH026.jpg

 

Best ga je dan even in de Quarantaine kijken of er een vals positieve tussen zit. Zo ja kun je dat herstellen.                                         

                                                                      

 

Panda Free uit- en inschakelen

 

Zeer uitzonderlijk is bij het uitvoeren van sommige toepassingen aanbevolen om tijdelijk je antivirus programma uit te schakelen.

 

Methode 1:

 

Om Panda Free tijdelijk te stoppen klik je met de rechter muisknop op het icoontje in de systeembalk en kies in het menuutje voor “Antivirus stoppen”.

Panda Free 2016-PCH027.jpg

 

Het icoontje in de systeembalk draagt nu het rode “sluitsymbool”. Panda Free 2016-PCH028.jpg

 

Terug inschakelen doe je via dezelfde weg dan uitschakelen doch nu kies je voor “Antivirus starten”.

Panda Free 2016-PCH029.jpg

 

 

Methode 2 (complexer):

 

Uitschakelen

 

Open je Panda Free antivirus en klik op de tegel “Beschermd”.

Panda Free 2016-PCH030.jpg

 

 

Klik op het groene knopje “On” om te schakelen naar “Off”

Panda Free 2016-PCH031.jpg

 

De schakelaar staat nu op “Off”. Bemerk nu ook die melding(wit cijfer in rood bolletje) op het “bel”-symbool.

Panda Free 2016-PCH032.jpg

 

 

Inschakelen:

 

Open panda Free. Het openingsvenster ziet er nu zo uit:

Panda Free 2016-PCH034.jpg

 

Klik op het “Bel”-symbool en kies voor “Inschakelen”.

Panda Free 2016-PCH034.jpg

 

_________________________________________________________________________________________________________________________

 

Bronnen: http://www.bestevirusscanner.info en http://www.gratissoftwaresite.nl

Aangevuld en samengesteld door droske op 8 december 2015

 

Ga voor een volledige handleiding naar deze website: http://www.pandasecurity.com/homeusers/downloads/docs/product/help/av/2016/dt/r16_dt.htm

aangepast door droske
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.