Ga naar inhoud

Beveiligingslek in Linux geeft lokale aanvaller rootrechten


Aanbevolen berichten

Vandaag is er voor Linux een beveiligingsupdate verschenen die een kwetsbaarheid verhelpt waardoor een lokale aanvaller rootrechten op het systeem kan krijgen. De kwetsbaarheid werd ontdekt door beveiligingsbedrijf Perception Point. Volgens de onderzoekers is het beveiligingslek al sinds 2012 in de Linux-kernel aanwezig en zijn naar schatting tientallen miljoenen Linux-pc's en servers en 66% van alle Android-toestellen kwetsbaar.

Via de kwetsbaarheid kan een aanvaller met verminderde rechten rootrechten op het systeem krijgen. Een proces dat op een vrij snelle computer nog altijd 30 minuten in beslag neemt. Volgens de onderzoekers speelt tijd bij een rechtenlek als dit echter geen rol. Om de kwetsbaarheid uit te buiten moet een aanvaller lokale toegang tot het systeem hebben, of moet er bijvoorbeeld een kwaadaardige app zijn geïnstalleerd.

Het probleem bevindt zich in de keyring, het onderdeel dat inloggegevens, encryptiesleutels en certificaten opslaat en ze voor andere programma's toegankelijk maakt. Het onderdeel heeft echter kernel-toegang, waar een aanvaller gebruik van kan maken. De kwetsbaarheid is aanwezig in Linux-kernel 3.8 en nieuwer. Een Linux-update is echter vandaag beschikbaar gemaakt. Gebruikers en beheerders krijgen van de onderzoekers het advies om de patch zo snel als mogelijk te installeren.

 

 

bron: security.nl

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.