Ga naar inhoud

Gmail waarschuwt gebruikers voor onversleutelde berichten


Aanbevolen berichten

Google gaat Gmail-gebruikers voortaan waarschuwen als ze onversleutelde berichten ontvangen, zo heeft de internetgigant op Safer Internet Day 2016 aangekondigd. Zelf gebruikt Google tls-encryptie voor het versleutelen van berichten. Gmail-gebruikers kunnen op deze manier versleuteld berichten naar elkaar zenden. Tls wordt echter nog niet door alle e-mailproviders gebruikt.

Daardoor kunnen berichten die Gmail-gebruikers via deze e-mailproviders ontvangen, of hiernaar toe sturen, worden gelezen. Gmail zal daarom tegenwoordig een waarschuwing tonen die laat zien dat de e-mailprovider van de geadresseerde geen encryptie ondersteunt of als er een bericht is ontvangen dat niet via tls is versleuteld. Tevens zal er ook een waarschuwing verschijnen als het domein van de afzender niet kan worden geauthenticeerd. Onlangs liet Gmail nog weten dat steeds meer grote e-mailproviders tls en domein-authenticatie ondersteunen.

Uit onderzoek van Google, de Universiteit van Michigan en de Universiteit van Illinois blijkt dat van december 2013 tot oktober 2015 het aantal versleutelde e-mails steeg dat Gmail van niet-Gmailgebruikers ontving van 33% naar 61%. In dezelfde periode steeg het aantal e-mails dat met tls was versleuteld en van Gmail naar niet-Gmailgebruikers werd gestuurd van 60% naar 80%. Verder gebruikt 94% van de inkomende e-mailberichten voor Gmail een vorm van authenticatie die tegen phishing en spoofing moet beschermen.

John Rae-Grant van Google stelt dat niet alle e-mails waarvoor gewaarschuwd wordt gevaarlijk zijn. "Maar we raden je aan om extra voorzichtig te zijn met het beantwoorden of openen van links in berichten waar je twijfels over hebt. En door deze update heb je de middelen om die beslissing te maken."

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.