Ga naar inhoud

EU-autoriteit bezorgd over data-uitwisseling met VS


Aanbevolen berichten

Het recent gesloten privacyverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten over het uitwisselen van persoonsgegevens kan op steun van de Europese databeschermingsautoriteit (EDPS) rekenen, toch maakt hij zich over een aantal zaken zorgen en pleit daarom voor aanpassingen (pdf).

Privacy Shield, zoals het nieuwe verdrag heet, moet de Safe Harbour-overeenkomst vervangen die vorig jaar door het Europees Hof van Justitie ongeldig werd verklaard. Volgens EDPS Giovanni Buttarelli (pdf) zorgt de globalisering ervoor dat overheden zich meer dan ooit tevoren inzetten om misdaad te bestrijden, wat het gestructureerd delen van relevante informatie tussen opsporingsdiensten inhoudt. Het nieuwe privacyverdrag kan hierin een belangrijke rol spelen.

Voor het zover is ziet Buttarelli graag dat er drie aanpassingen in Privacy Shield worden doorgevoerd. Hij maakt zich namelijk zorgen over de grootschalige uitwisseling van gevoelige gegevens met de Verenigde Staten, wat niet is toegestaan. Daarnaast zijn er ook twijfels over de effectiviteit van afgesproken juridische maatregelen en als laatste wil de EDPS dat de voorgestelde beschermingsmaatregelen tegen misbruik voor iedereen zullen gelden en niet alleen voor EU-burgers. Dit moet dan ook duidelijk in het verdrag worden opgenomen, aldus Buttarelli.

 

bron: security.nl

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.