Ga naar inhoud

Handleiding: Je standaard router vervangen, een wereld van verschil


Aanbevolen berichten

Geplaatst: (aangepast)

Internet service providers zoals Telenet en Proximus smijten graag met de allerhoogste cijfers in televisiespotjes en marketingmateriaal wat betreft up- en downloadsnelheden, maar er is vaak één groot boosdoener die de klant verhindert deze beloofde snelheden te halen: de meegeleverde router. Ook Test Aankoop vindt dat providers meer open moeten zijn wat betreft de beloofde snelheden. Wat blijkt? Die beloofde snelheden worden ook effectief gehaald, maar enkel onder de meest ideale omstandigheden.

 

wifinaam_1110x540_01.jpg

 

Dat betekent dus liefst een bekabelde Gigabit-verbinding van router naar pc, maar uiteraard is dit in heel veel gevallen in het huishouden helemaal niet zo. Tientallen apparaten worden gewoon via het Wi-Fi netwerk aangesloten, denk maar aan laptops, smartphones, tablets, spelconsoles, slimme devices, mediaplayers, smartwatches en tegenwoordig zelfs huishoudelijke toestellen. Logisch dat de ‘internetervaring’ dus een stuk beter kan, want de meegeleverde routers van Telenet en Proximus zijn op gebied van Wi-Fi niet bepaald om over naar huis te schrijven.

 

In deze handleiding tonen we je hoe je stoute schoentjes aantrekt om de standaard modem/router combinatie te vervangen door een aparte router met een véél sterker Wi-Fi bereik. Hoewel de standaard routers van de duopolistische internetproviders tegenwoordig in principe prima Wi-Fi snelheden kunnen leveren, is het bereik ontzettend beperkt. Zo was het 5 GHz én 2,4 GHz bereik van mijn gloednieuwe Telenet-router uit eind 2015 beperkt tot de huiskamer, wie op een andere verdieping zat had pech. Uiteraard geldt deze handleiding ook voor onze Nederlandse lezers, want ook de meegeleverde toestellen van KPC, Ziggo en andere zijn niet bepaald van topkwaliteit.

 

First things first

Een overzichtje van de dingen en voorwerpen die we nodig zullen hebben:

  • Een flinke portie geduld
  • Log-in gegevens voor het instellingenpaneel van je internetprovider
  • Een nieuwe router
  • Optioneel: Een extra ethernetkabel 
  • Optioneel: Een toestel met Wi-Fi mogelijkheden en een analysetool

24976554781_916673883a_k.jpg

 

Vooraleer we verder gaan, willen we TP-Link graag bedanken voor het leveren van een Touch P5 exemplaar ter gelegenheid van deze handleiding en een uitgebreide review van de router. Zowel voor beginnende als gevorderde gebruikers is de TP-Link Touch P5 een uitermate gebruiksvriendelijk product: deze router bevat namelijk als enige ter wereld een ingebouwd aanraakscherm om het installatieproces te vergemakkelijken. Daarnaast belooft deze router gecombineerde snelheden tot 1900 Mbit/s en biedt het toestel ondersteuning voor Beamforming-technologie om het bereik nog sterker te maken. Met drie zware uitwendige antennes beschikt de Touch P5 over heel wat meer uitzendkracht dan de gemiddelde standaardrouter. Met een stevig uitgeruste dual-core processor moet de Touch P5 niet onderdoen voor de duurdere toestellen op de markt.

 

Termen

Wi-Fi signalen worden tegenwoordig in twee frequenties uitgezonden. Wi-Fi a/b/g en Wi-Fi n worden uitgezonden op het 2,4 GHz spectrum, dezelfde bandbreedte als microgolven. 2,4 GHz biedt een relatief groot bereik, maar is erg verzadigd door de vele toestellen die er gebruik van maken. Vooral als je in een drukke straat woont, kan je 2,4 GHz bereik soms wat te wensen over laten.

 

802-11-ac-logo.jpg

 

Gelukkig biedt het veel snellere Wi-Fi ac een oplossing: deze Wi-Fi technologie werkt op de 5 gigahertz band. Die is niet alleen veel sneller, het is ook een stuk minder bezet. De meeste uitgebrachte toestellen tot 2014 bevatten enkel Wi-Fi via het 2,4 GHz netwerk, waardoor deze frequentie vrijwel vrij spel heeft. Eén nadeel: het bereik en vooral het penetratievermogen is vergeleken met 2,4 GHz minder goed.

 

Beamforming is ook een hippe term die routerfabrikanten maar al te graag gebruiken. Het is een niet te onderschatten techniek waarmee een router het Wi-Fi signaal kan hervormen om net in het bereik van een toestel te vallen. Handig als je wil surfen om tientallen meters van het uitzendapparaat, en uiteraard ook voordelig voor de stabiliteit.

 

Eerste stapjes

Laat het Wi-Fi netwerk van je standaardrouter nog even aanstaan, het kan nog van pas komen als je een probleem hebt met de installatie van de nieuwe router. Die mag je trouwens uit de verpakking halen en je nieuw hebbeding helemaal bewonderen.

 

Doordat de routers van Telenet en Proximus ook een modem bevatten, zal je beide toestellen moeten aanlaten. Je kan dus het apparaat van je internetprovider niet helemaal vervangen, maar het belangrijkste gedeelte gelukkig wel.

 

152096934.jpg

 

Na een zoektocht naar de standaardrouter kijk je best even of er nog een vrije ethernetaansluiting is. Daarin mag je dan het ethernetkabeltje verbinden met de blauwe poort in de nieuwe router. Geen vrije aansluiting? Ontkoppel een van de ethernetkabels en zorg voor een extra ethernetkabel om het toestel achteraf op de nieuwe router aan te sluiten. De nieuwe router zorgt dus niet alleen voor een beter Wi-Fi bereik: het dubbelt meteen als switch voor extra ethernetpoorten (tenzij je dit expliciet uitschakelt in de instellingen). Steek de nieuwe router in het stopcontact, en na het indrukken van de aan/uitknop krijg je een installatiescherm te zien.

 

Het echte werk

Het volledige installatieproces van de TP-Link Touch P5 router hebben we gedocumenteerd met behulp van foto’s. Eerst en vooral zal je gevraagd worden om een administrator-wachtwoord te kiezen. Want geef toe, admin/admin is wellicht wat te voor de hand liggend. Daarna moet je de regio en de tijdzone invullen. Het tijdstip zelf zal de router achterhalen eens er een internetverbinding wordt gemaakt. De volgende stap in Quick Setup is het detecteren van je internetverbinding. Dit duurt hooguit een aantal seconden en daarna kun je verder. Voor de meeste gebruikers zullen de standaardinstellingen uiteraard voldoen, het MAC-adres hoef je in de volgende stap dus niet te veranderen. Daarna wordt het draadloze netwerk onder handen genomen: je ziet een overzicht van zowel de 2,4 als 5 GHz verbinding met de SSID-namen en de bijhorende wachtwoorden die je uiteraard zelf nog kan aanpassen. Vervolgens hoef je enkel alle gegevens nog eens te bevestigen en de installatie van de router is helemaal klaar!

 

24442982123_973b046bd2.jpg

 

24976688121_601b42942e.jpg

 

24439342084_1a97d5b8e0.jpg

 

24976688041_f5f8ffb0ee.jpg

 

25043655806_880847e4c6.jpg

 

24439341954_78444620dd.jpg

 

24443127623_d95c86bc6d.jpg

 

24443127583_98a0db7591_b.jpg

 

24443127563_5faf1815d7_b.jpg

 

Klinkt te gemakkelijk? Dat is het eigenlijk ook. Meestal heb je een ander toestel nodig met een werkende internetverbinding om de router in te stellen en dat loopt niet altijd van een leien dakje. Het touchscreen van de Touch P5 zorgt echter voor een pijnloze en razendsnelle installatie van het toestel. Een gimmick is het in ieder geval dus zeker niet. En als je dan toch nog met een draadloos probleem zit, kan je meteen op het aanraakscherm nalezen wat er precies aan de hand is. Een onmisbare hulp bij het troubleshooten. Net zoals andere routers kan je de TP-Link Touch P5 ook bedienen via het internet via tplinkwifi.net. Inloggen kan met het gekozen administrator-wachtwoord.

 

24443299073_8c34fc303c_b.jpg

 

Optimalisatie en afwerking

Het nieuwe draadloze netwerk gaat de lucht in en als gebruiker ga je versteld staan van de verbetering die een draadloze router biedt ten opzichte van een standaardexemplaar. Cijfertjes kan je nalezen in onze uitgebreide recensie van de TP-Link Touch P5 router zelf, waar we vooral gaan oordelen vanuit een praktisch standpunt. Ook kan je in die review verder kennismaken met de unieke router van TP-Link, want hij bevat een heel aantal leuke en handige features. Maar goed, laten we eerst even het nieuw netwerk helemaal optimaliseren voor gebruik.

 

24976916621_036cb02739_o.jpg

 

Nu het nieuwe draadloze netwerk werkt, mag je het oude netwerk van de standaardrouter uitschakelen. Dat kan via het klantenpaneel op het online configuratiescherm van de provider. Bovenstaande screenshot toont het stappenplan voor Telenet-gebruikers. Het uitzetten van de ‘oude’ Wi-Fi zorgt voor minder interferentie met het nieuwe signaal en dat zorgt bijgevolg voor sterkere prestaties en een beter bereik. Let op: je kan de Hotspot functionaliteit ook uitschakelen, maar als je dat doet verlies je zelf de mogelijkheid om te surfen via andere hotspots. Als je hem ingeschakeld laat staan, kan je de hotspot wel een volledig ander Wi-Fi kanaal laten gebruiken zodat jouw nieuwe router het minste gestoord wordt.

24439614834_19c92258c1_o.jpg

De TP-Link zit op Kanaal 11 redelijk vrij van andere 2,4 GHz bronnen en de signaalsterkte steekt mijlenver bovenuit.

 

Wi-Fi netwerken – zowel 2,4 als 5 GHz – worden in verschillende ‘kanalen’ uitgezonden. De router beslist zelf welk kanaal het beste geschikt is (lees: waarop het minst verkeer te vinden is), maar vaak kun je zelf nog een beter kanaal kiezen. Via gemakkelijke tools zoals Wi-Fi Analyzer kan je meteen zien welke kanalen erg druk zijn, en waar je het best je nieuwe Wi-Fi signaal op richt. Als je een goed kanaal hebt gevonden, kan je dit aanpassen via het aanraakscherm of via tplinkwifi.net.

 

QoS

QoS staat voor quality of service en ook dit kan toegepast worden op de meeste routers. Dit houdt in dat je bepaalde toestellen voorrang kunt geven op internetverkeer. Zo kan je bijvoorbeeld gameconsoles prioriteit geven voor online gaming, of een ander toestel voor 4K-streaming. Zo zorg je ervoor dat je meest intensieve toestellen genieten van de allerbeste prestaties. Ook dit is instelbaar op de router zelf en via de webservice.

 

Vragen? Stel die gerust in dit subforum. De TP-Link Touch P5 router kan je onder andere vinden bij Bol.com, Coolblue BE en Coolblue NL.

aangepast door superjona
Geplaatst: (aangepast)

Bovenstaande uitleg is prima als je gewoon internet verbinding wilt hebben en het zal ook werken.
Maar als je meerdere toestellen zoals pc, laptop enz. in uw netwerk hebt moet je wel aanpassing doen.

Doe eerst zoals boven beschreven.
Klik op Mode Selection
Zet daar op access-point
Klik op SAVE

Klik nu op DHCP server

Klik op dhcp server en zet daar Enable DHCP server op OFF

Klik op SAVE

 

Klik nu op LAN

Klik nu op IP adres: en geeft bijvoorbeeld 192.168.0.141 (voor Telenet klanten) --> dat is het adres wat je moet typen als je via de browser naar TPlink router wilt komen.

Indien uw router 192.168.1.1 is dan moet je in dit geval 192.168.1.141

Klik op save

 

Opgelet: je kan niet meer met tplinkwifi.net of 192.168.1.1 naar de router gaan want je moet in dit geval 192.168.0.141 ingeven.

aangepast door stegisoft
Geplaatst:

Da's mooi, maar je topic staat op dit moment nog altijd in PC Helpforum → Info → Handleidingen & tips → Hardware en zoals reeds aangehaald kunnen gewone leden NIET reageren in handleidingen. :)

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.