Ga naar inhoud

Ransomware versleutelt 70 WordPress-sites


Aanbevolen berichten

De afgelopen dagen zijn meer dan 70 WordPress-sites door ransomware getroffen, waarbij allerlei bestanden werden versleuteld. Beheerders en webmasters moesten vervolgens losgeld betalen om weer toegang tot hun gegevens te krijgen. Het gaat om een variant van de CTB-Locker-ransomware, waarvan eerste varianten alleen bestanden op Windowscomputers versleutelden.

De nieuwe variant richt zich echter alleen op websites. Volgens Kaspersky Lab zijn inmiddels meer dan 70 websites in 10 landen door de ransomware getroffen. Hoe de ransomware zich weet te verspreiden is onbekend, maar de virusbestrijder stelt dat er van een beveiligingslek in de websitse gebruik wordt gemaakt. Daarbij valt op dat alle getroffen websites op WordPress draaien. "Ongepatchte WordPress-versies bevatten veel kwetsbaarheden en we hebben vorig jaar kritieke kwetsbaarheden gezien. Daarnaast heeft WordPress nog een andere zwak plek, namelijk plug-ins", zegt analist Ido Naor.

Volgens Naor worden plug-ins niet met veiligheid in het achterhoofd ontwikkeld en vormen zo een beveiligingsrisico. Of de aanval plaatsvindt via ongepatchte WordPress-versies of plug-ins is nog onbekend. Zodra de aanvaller toegang tot WordPress heeft verkregen wordt de ransomware uitgevoerd. Aangezien de encryptie niet ongedaan gemaakt kan worden krijgen beheerders het advies om regelmatig back-ups te maken.

 

 

bron: security.nl

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.