Ga naar inhoud

Belgische minister wil computers stiekem laten doorzoeken


Aanbevolen berichten

De Belgische minister van Justitie Koen Geens wil dat gegevens en communicatie van computers, smartphones en andere toestellen stiekem mogen worden doorzocht. Om dit mogelijk te maken moeten de "bijzondere opsporingsmethoden" van politie en justitie worden uitgebreid.

Geens zal het verzoek om extra bevoegdheden vandaag aan de Belgische ministerraad voorleggen, zo laten Belgische media weten. Voor "heimelijke zoeking van een informaticasysteem" moet een onderzoeksrechter wel eerst toestemming geven. Daarnaast is het alleen toegestaan als er geen andere middelen zijn om "de waarheid aan het licht te brengen". Wel kan politie straks worden toegestaan om in huizen van verdachten binnen te dringen waar de gezochte computer zich bevindt of de beveiliging van een computersysteem via valse sleutels of valse identiteiten uit te schakelen.

"Vandaag kunnen we al met toestemming van de onderzoeksrechter telefoons aftappen", laat Geens tegenover VRT Nieuws weten. "Het is normaal dat de moderne communicatietechnieken op dezelfde manier, zonder dat de betrokkene het weet, kunnen worden afgeluisterd of ingekeken. Het is alleen een aanpassing van de wetgeving aan de moderne tijd. Geen Big Brother die alles wil zien, maar wel noodzakelijk om de hedendaagse communicatie met dezelfde middelen op te volgen als de telefoon vroeger."

 

 

bron: security.nl

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.