Ga naar inhoud

Bevoegdheden Belgische inlichtingendiensten uitgebreid


Aanbevolen berichten

De bevoegdheden van de Belgische inlichtingendiensten worden uitgebreid, waardoor ze smartphones en computers mogen binnendringen, zo heeft de Belgische ministerraad besloten. Het gaat om uitbreidingen van zowel de bijzondere opsporingsmethoden (BOM) die het gerecht mag toepassen, als de bijzondere inlichtingenmethoden (BIM) voor de inlichtingendiensten.

Een officier van de gerechtelijke politie, het parket of onderzoeksrechter kan straks bepalen of er toegang tot computersystemen mag worden verkregen. Ook wordt het mogelijk om bij inkijkoperaties, waarbij men heimelijk een plaats betreedt, gesloten voorwerpen te openen en voorwerpen mee te nemen. Tevens is er groen licht gegeven om interacties en infiltraties op internet uit te voeren. Daarnaast wordt er een database van stemmen aangelegd.

De Belgische inlichtingendienst zal de BIM-methoden in de toekomst ook in het buitenland kunnen gebruiken. Als er bijvoorbeeld vanuit België naar het buitenland wordt gebeld, dan is de elektronische communicatie over de grens ook gedekt. Daarnaast krijgen de inlichtingendiensten een nieuwe specifieke methode om vervoers- en reisgegevens te vorderen en mogen straks fictieve identiteiten voor hun werkzaamheden gebruiken, zo meldt het Nieuwsblad.

Volgens minister van Justitie Koen Geens was de uitbreiding van de bevoegdheden echt nodig, zo laat hij tegenover het radioprogramma De Ochtend weten. “Er moet wapengelijkheid zijn tussen onze diensten en criminelen", aldus de minister. "Inbreken op informaticasystemen is dringend nodig in het huidige cybercrimetijdperk, maar altijd met bescherming van het privéleven."

 

bron: security.nl

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.