Ga naar inhoud

Sterke stijging van zip-bijlagen met ransomware


Aanbevolen berichten

De afgelopen dagen is er een sterke stijging geweest van het e-mails die via besmette zip-bijlagen de Locky-ransomware proberen te verspreiden. De e-mails hebben onder andere als onderwerp "invoice notice", "attached image" en "attached document themes".

Volgens het bericht heeft de ontvanger bijvoorbeeld een bestelling geplaatst of een rekening niet betaald. Meer informatie zou in het meegestuurde zip-bestand zijn te vinden. Dit zip-bestand bevat weer een JavaScript-bestand dat de Locky-ransomware op de computer downloadt. De e-mails worden wereldwijd verspreid, waaronder ook in Nederland. Locky is een vrij nieuwe ransomware-variant, die net als andere ransomware bestanden voor losgeld versleutelt.

In het begin gebruikte de Locky-ransomware nog kwaadaardige macro's in Excel- en Word-bestanden om systemen te infecteren, maar is nu op JavaScript-bestanden overgestapt. Een mogelijke reden hiervoor is dat het eenvoudig is om het script te obfusceren en nieuwe varianten uit te rollen, en zo traditionele op signatures-gebaseerde virusscanners te omzeilen, aldus beveiligingsbedrijf FireEye. Uit cijfers van VirusTotal blijkt dat de ransomware slecht door anti-virussoftware wordt herkend. Recentelijk werd een Amerikaans ziekenhuis nog door de Locky-ransomware getroffen, waarop het ziekenhuisbestuur intern de noodtoestand afkondigde.

 

 

bron: security.nl

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.