Ga naar inhoud

Microsoft controleert Windowscomputers op Locky-ransomware


Aanbevolen berichten

Tijdens de patchronde van mei heeft Microsoft miljoenen computers op de aanwezigheid van de Locky-ransomware en Kovter-malware gecontroleerd. Windows beschikt over een ingebouwde virusverwijdertool genaamd MSRT, die veelvoorkomende malwarefamilies kan detecteren en verwijderen.

Tijdens de patchdinsdag van elke maand als Microsoft beveiligingsupdates voor Windows uitbrengt, wordt ook de MSRT met nieuwe malwaredefinities bijgewerkt. De update van deze maand zorgt ervoor dat de MSRT in staat is om Locky en Kovter te detecteren. Locky is een ransomware-variant die recentelijk nog door anti-virusbedrijf Kaspersky Lab als één van de grootste plagen van het eerste kwartaal van dit jaar werd bestempeld.

De ransomware verspreidt zich via kwaadaardige macro's in Office-bestanden en versleutelt bestanden voor losgeld. Ook in Nederland is Locky actief. Kovter is een malwarefamilie die besmette computers clickfraude laat plegen. Hierbij genereren besmette computers clicks op advertenties, waarvoor de internetcriminelen achter Kovter worden betaald. De adverteerders en advertentienetwerken zijn hiervan de dupe, omdat zij denken dat de clicks van echte mensen afkomstig zijn en hier ook voor betalen.

Kovter verspreidt zich via kwaadaardige advertenties die gebruikers laten geloven dat ze Adobe Flash Player moeten updaten. Het aangeboden bestand is echter malware. Volgens Microsoft zijn honderdduizenden Windowscomputers door Kovter op deze manier aangevallen. Het gaat hier echter om aanvallen die Microsoft waarnam en blokkeerde. In tegenstelling tot Locky die wereldwijd werd waargenomen, is Kovter zo goed als alleen in de Verenigde Staten actief.

Als Kovter succesvol is, is de malware erg lastig te verwijderen, aldus de softwaregigant. "Door detectie van Kovter en Locky aan de MSRT toe te voegen, hopen we een grotere impact te hebben door meer geïnfecteerde machines te bereiken en te helpen bij het verwijderen van deze dreigingen", zegt Geoff McDonald van Microsoft. Hij benadrukt dat voorkomen nog altijd beter is dan genezen.

 

 

bron: security.nl

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.