Ga naar inhoud

Ernstig lek in Oracle MySQL-server pas over maand gepatcht


Aanbevolen berichten

Een beveiligingsonderzoeker heeft besloten een ernstig beveiligingslek in Oracle MySQL-server openbaar te maken, aangezien Oracle pas over een maand met een beveiligingsupdate komt en andere aanbieders van databasemanagementsystemen inmiddels wel beveiligingsupdates hebben uitgebracht.

Volgens onderzoeker David Golunski kan een aanvaller via de kwetsbaarheid op afstand kwaadaardige instellingen in de MySQL-configuratiebestanden doorvoeren. Vervolgens zou het mogelijk zijn om willekeurige code met rootrechten uit te voeren en zo de server volledig over te nemen. Zowel op Hacker News als Reddit is er discussie over de impact van de kwetsbaarheid ontstaan.

Een aanvaller moet namelijk toegang tot MySQL hebben en queries moeten kunnen uitvoeren. Daarnaast zijn er ook andere voorwaarden. Het lijkt vooral een probleem in shared hosting-omgevingen te zijn. Lucb1e laat op Hacker News weten dat de kwetsbaarheid gebruikers die op een MySQL-server queries kunnen uitvoeren, oftewel door legitieme toegang in het geval van bijvoorbeeld shared hosting, of via een sql-injectie-kwetsbaarheid, willekeurige opdrachten kunnen uitvoeren waardoor de server kan worden overgenomen.

Golunski waarschuwde Oracle en de ontwikkelaars van MariaDB en PerconaDB op 29 juli. Eind augustus hadden zowel MariaDB als PerconaDB het beveiligingslek in hun software gepatcht. Aangezien Oracle pas op 18 oktober met een update komt, en de details over de updates voor MariaDB en PerconaDB beschikbaar zijn, besloot Golunski tot publicatie over te gaan zodat beheerders maatregelen kunnen nemen.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.