Ga naar inhoud

Cerber-ransomware versleutelt nu ook databases bedrijven


Aanbevolen berichten

Een populaire ransomware-variant die eerst vooral tegen particulieren werd ingezet richt zich nu ook op bedrijven. Het gaat om de Cerber-ransomware waarvan de nieuwste versie databases kan versleutelen, zo meldt beveiligingsbedrijf McAfee. "Aanvallers beseffen dat consumenten misschien 300 tot 500 dollar voor hun bestanden betalen, maar bedrijven veel meer over hebben", zegt onderzoeker Matthew Rosenquist.

De nu ontdekte Cerber-variant kent drie belangrijke veranderingen, aldus McAfee. Zo verandert de ransomware de extensie van versleutelde bestanden naar vier willekeurige cijfers. Voorheen werden versleutelde bestanden van de extensie .cerber3 voorzien. De aanpassing zorgt ervoor dat het scannen naar versleutelde bestanden veel lastiger is geworden. Daarnaast zijn de betaalinstructies verbeterd en zien er volgens Rosenquist veel professioneler uit. "Dit kan slachtoffers meer vertrouwen geven dat ze met professionals te maken hebben en ze de sleutel voor het ontsleutelen van hun bestanden krijgen als ze betalen."

De belangrijkste aanpassing is echter dat de ransomware nu databaseprocessen probeert te stoppen zodat het de databases kan versleutelen. Rosenquist stelt dat dit een grote verandering is, aangezien databases voor veel organisaties belangrijke gegevens bevatten. Als de databasebestanden zijn geopend en in gebruik zijn zijn ze lastig te versleutelen. Cerber probeert daarom de databasesoftware te sluiten zodat het toch kan toeslaan. De Cerber-ransomware verspreidt zich onder andere via e-mailbijlagen, bijvoorbeeld als Word-document met kwaadaardige macro's.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.