Ga naar inhoud

MongoDB waarschuwt voor aanvallers die databases gijzelen


Aanbevolen berichten

Ontwikkelaar van databasesoftware MongoDB heeft beheerders en gebruikers gewaarschuwd voor aanvallers die databases voor losgeld gijzelen. De afgelopen dagen hebben verschillende groepen aanvallers meer dan 11.000 databases van websites en organisaties gegijzeld.

MongoDB is een opensource NoSQL-database die door allerlei organisaties en websites wordt gebruikt. Veel van deze databases zijn zonder wachtwoord benaderbaar. De aanvallers kunnen zo de inhoud van de database kopiëren en die vervolgens in de originele database vervangen door een boodschap dat er betaald moet worden om de kopie terug te krijgen. Het gaat om bedragen van tussen de 0,1 en 0,5 bitcoin, wat met de huidige wisselkoers 90 tot 450 euro is. Onderzoeker Niall Merrigan heeft op Google Docs een overzicht van de verschillende groepen aanvallers en het aantal slachtoffers geplaatst. Inmiddels zijn 11.397 databases gehackt.

In de waarschuwing laat MongoDB weten dat deze aanvallen zijn te voorkomen door beschikbare beveiligingsmaatregelen in te schakelen. Verder worden tips gegeven om MongoDB-installaties te beveiligen en krijgen slachtoffers van een gegijzelde database advies. Andreas Nilsson van MongoDB laat getroffen organisaties ook weten dat ze ervan moeten uitgaan dat de aanvaller alle gegevens in de aangevallen databases heeft gekopieerd en interne procedures voor een datalek moeten worden gevolgd.

John Matherly van de zoekmachine Shodan maakte eind december nog bekend dat er meer dan 60.000 MongoDB-servers op internet voor iedereen toegankelijk zijn en 70 procent geen authenticatie vereist. Het gaat bij elkaar om 364 terabyte aan publiek toegankelijke data.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.