Ga naar inhoud

Chrome-gebruikers doelwit van zogenaamde font-update


Aanbevolen berichten

Chrome-gebruikers zijn het doelwit van een nieuwe aanval waarbij cybercriminelen gehackte websites onleesbaar maken om de gebruiker zo een zogenaamde font-update te laten installeren. In werkelijkheid gaat het om malware. Aanvallers voorzien de gehackte websites van kwaadaardige code.

Deze code controleert of de gebruiker aan bepaalde eisen voldoet, zoals land, browser (Chrome op Windows) en juiste referer. Als aan deze eisen wordt voldaan maakt de kwaadaardige code de website onleesbaar. Vervolgens verschijnt er een pop-up die stelt dat het "HoeflerText" font niet is gevonden en het "Chrome Font Pack" moet worden bijgewerkt. De pop-up is volgens beveiligingsbedrijf Proofpoint niet via het kruisje te sluiten.

Wanneer de gebruiker voor de optie "Update" kiest wordt het bestand "Chrome_Font.exe" gedownload. Als de gebruiker dit bestand opent zal de Fleercivet-malware worden geïnstalleerd. Deze malware gebruikt de computer voor het plegen van advertentiefraude waarbij de computer onzichtbaar voor de gebruiker in de achtergrond allerlei websites en advertenties opent. De criminelen worden voor deze frauduleuze impressies en clicks betaald.

Volgens Proofpoint wordt het steeds lastiger voor cybercriminelen om internetgebruikers via exploitkits te infecteren, die misbruik van bekende beveiligingslekken maken die niet door de gebruiker zijn gepatcht. Daarom wordt er voor social engineering gekozen waarbij de gebruiker wordt verleid zelf zijn eigen systeem met malware te infecteren. "Net als met andere dreigingen maken aanvallers misbruik van de menselijke factor en verleiden gebruikers om zelf de malware te laden", aldus onderzoeker Kafeine van Proofpoint.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.