Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Mozilla maakt zich grote zorgen over de gezondheid van het internet en heeft daarom voor het eerst een rapport opgesteld dat laat zien hoe het web ervoor staat. Volgens Mozilla vinden er op dit moment allerlei ontwikkelingen plaats die nadelig voor zowel het web als internetgebruikers kunnen zijn.

Het gaat dan om het opdelen van het internet door een aantal grote bedrijven die zo op alledaagse activiteiten een monopolie krijgen. Iets wat gevolgen voor de openheid en decentralisatie van het web heeft. Een ander punt van zorgen is het Internet of Things. Aanvallen door miljoenen gehackte IoT-apparaten zorgen voor vragen over de veiligheid en betrouwbaarheid van het internet.

"Milieuactivisten in de jaren 1960 hadden met hetzelfde probleem te maken. Slechts weinig mensen wisten dat de gezondheid van de planeet risico liep", aldus Mozilla's Mark Surman. Door een beweging op te zetten zijn onderwerpen als de ozonlaag en duurzame energie nu algemeen bekend en wordt hier door zowel bedrijven als beleidsmakers aandacht aan besteed.

Mozilla heeft daarom een een gezondheidsrapport over het internet opgesteld waarin wordt gekeken hoe het web ervoor staat. In totaal staan er vijf onderwerpen centraal, namelijk decentralisatie, open innovatie, privacy en security, digitale uitsluiting en computervaardigheden. "We hebben deze onderwerpen gekozen omdat ze allemaal invloed op de sociale, technische, politieke en economische gezondheid van het internet hebben", stelt Surman.

Veiligheid

In het hoofdstuk over privacy en security wordt er gekeken naar de opvattingen van mensen, alsmede de wetgeving van landen op het gebied van databescherming. Dan blijkt dat bijna eenderde van de wereldbevolking geen databeschermingswetten heeft. Een ander subonderwerp is de aanwezigheid van beveiligde verbindingen. Zo zou inmiddels bijna 50 procent van de websites een beveiligde verbinding aanbieden. Aan de andere kant laat het rapport ook een overzicht van de grootste datalekken van de afgelopen jaren zien, waarbij de gegevens van honderden miljoenen mensen op straat kwamen te liggen.

"Door alledaagse zaken laten we bij allerlei bedrijven en overheden een levenslange digitale voetafdruk achter", aldus Mozilla. Volgens de opensource-ontwikkelaar moeten mensen meer voorzorgsmaatregelen nemen om zichzelf te beschermen en kritisch zijn over de gegevens die ze online delen. Daarnaast spelen ook overheden en bedrijven hierbij een rol. "Technologie kan een bron van vrijheid en bekrachtiging zijn, maar het kan ook een tool van autoritaire controle zijn. Waar we ons ook bevinden, we moeten de mogelijkheden van overheden en bedrijven beperken om al onze bewegingen van nu en in de toekomst te archiveren."

 

 

bron: security.nl

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.