Ga naar inhoud

Malware steelt data van offline computer via harde schijflampje


Aanbevolen berichten

Onderzoekers hebben nieuwe malware ontwikkeld die via het lampje van de harde schijf met relatief hoge snelheid data kan stelen, zoals wachtwoorden en encryptiesleutels. Vanwege het risico op aanvallen is het een veel gegeven advies om computers met vertrouwelijke data niet op internet aan te sluiten.

Een offline computer kan echter nog steeds worden geïnfecteerd, bijvoorbeeld via usb-sticks of een kwaadwillende werknemer. Om vervolgens van een besmette offline computer toch data te kunnen stelen ontwikkelden onderzoekers de afgelopen tijd verschillende methodes, zoals het gebruik van speakers, geluid van de harde schijf, ventilatoren, radiogolven, afgegeven warmte, usb-straling en mobiele telefoons om de gegevens direct naar de aanvaller of een wel met internet verbonden besmette computer of smartphone in de buurt terug te sturen.

Onderzoekers van het Cyber Security Research Center aan de Israëlische Ben-Gurion Universiteit hebben nu een nieuwe methode gevonden, namelijk het lampje van de harde schijf. Via malware is het mogelijk om dit lampje 5800 keer per seconden te laten knipperen, zonder dat dit voor het menselijke oog zichtbaar is. Gevoelige gegevens kunnen vervolgens door de malware worden gecodeerd en gelekt via de led-signalen. De onderzoekers noemen hun aanval dan ook LED-it-GO, wat staat voor Leaking (a lot of) Data.

Om het geknipper van het lampje op te vangen maken de onderzoekers gebruik van een drone, zoals in onderstaand filmpje zichtbaar is, maar ook een verborgen camera of camera die door een insider wordt achtergelaten zou volstaan. Via de techniek zou het mogelijk zijn om 4000 bits per seconde te versturen. "Dit is tien keer sneller dan de bestaande optische methodes om data van offline computers te stelen. Met deze snelheid is het mogelijk om encryptiesleutels, opgeslagen toetsen en tekst- en binaire bestanden snel te stelen", aldus de onderzoekers in hun rapport (pdf).

Om dergelijke aanvallen te voorkomen stellen ze verschillende maatregelen voor, zoals het verbieden van camera's, het afdekking van het harde schijflampje, het harde schijflampje uitschakelen, de ramen bedekken, software installeren om led-activiteit te monitoren en het gebruik van "signal jamming" software.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.