Ga naar inhoud

Google Docs-gebruikers doelwit geraffineerde phishingaanval


Aanbevolen berichten

Gebruikers van Google Docs zijn gisteren het doelwit van een zeer geraffineerde phishingaanval geworden. De phishingmail, die onder andere via gehackte accounts werd verstuurd, probeerde slachtoffers een kwaadaardige app toegang tot hun Google-account te geven.

De e-mail liet gebruikers weten dat iemand een document met ze wilde delen. Zodra gebruikers op de link klikten werden ze naar een website van Google doorgestuurd om een Google-account te kiezen. Vervolgens verscheen de vraag of de gebruiker een applicatie genaamd "Google Docs" toegang tot hun Google-account wilde geven. Als gebruikers toegang gaven werd hetzelfde bericht naar hun contacten doorgestuurd.

De aanvallers maakten hierbij gebruik van de authenticatiestandaard OAuth. Dit is een manier om derde partijen toegang tot de accounts van gebruikers te geven, zonder dat gebruikers hierbij hun echte wachtwoord hoeven af te staan. De derde partij krijgt in dit geval een token waarmee hij toegang tot het account krijgt. Aanvallers kunnen hier echter ook misbruik van maken. Onlangs waarschuwde anti-virusbedrijf Trend Micro nog hoe een groep cyberspionnen genaamd Pawn Storm OAuth voor soortgelijke aanvallen had gebruikt.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.