Ga naar inhoud

Intel-systemen zonder AMT-support mogelijk ook kwetsbaar


Aanbevolen berichten

Deze week werd er een ernstig beveiligingslek in de zakelijke processors van Intel onthuld, maar het bedrijf dat de kwetsbaarheid ontdekte stelt dat Intel-systemen zonder Active Management Technology (AMT) support mogelijk ook aangevallen kunnen worden.

Intel AMT is een feature van Intel-processoren met Intel vPro-technologie en maakt het mogelijk om systemen op afstand te beheren. Onderzoeker Maksim Malyutin van beveiligingsbedrijf Embedi ontdekte halverwege februari in probleem in deze technologie. Intel werd vervolgens op 3 maart ingelicht. Via de kwetsbaarheid kan een aanvaller toegang tot AMT-diensten krijgen, zoals het toetsenbord, video en muis, bios-instellingen en andere zaken.

In een korte blogposting over het beveiligingslek gaan de onderzoekers in op verschillende misvattingen die in de media verschenen. Zo is de kwetsbaarheid pas sinds 2010-2011 in Intel-processors aanwezig, en niet sinds 2008 zoals eerst werd gerapporteerd. Daarnaast bestempelen de onderzoekers het lek niet als een mogelijkheid om willekeurige code op systemen uit te voeren, maar als een "logische fout".

Specifieke details over het probleem wil Embedi echter nog niet geven. Een ander opvallend punt in de blogpost is dat het bedrijf laat weten dat er ook een kans is dat Intel-systemen zonder AMT-support kunnen worden aangevallen. Ook in een interview met Threatpost laat Embedi-cto Dmitry Evdokimov dit weten, maar gaat hier verder niet op in. Intel heeft updates voor de kwetsbaarheid uitgebracht. Het is nu aan fabrikanten om voor hun systemen en moederborden updates uit te rollen.

De AMT-diensten zijn via poort 16992 en 16993 bereikbaar. Hoewel Intel het lek deze week pas bekendmaakte, blijkt er al sinds vorige maand een stijging van het aantal poortscans op deze poorten te zijn. Evdokimov zegt hier niet op te kunnen reageren, maar stelt dat het mogelijk toeval is.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.