Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Usb is één van de meest gebruikte interfaces om apparaten met computers te verbinden, maar onderzoekers van de Universiteit van Adelaide waarschuwen nu dat usb-poorten allerlei vertrouwelijke informatie kunnen lekken die door kwaadaardige usb-apparaten kan worden opgepikt.

De onderzoekers onderzochten meer dan vijftig verschillende computers en externe usb-hubs en ontdekten dat meer dan 90 procent informatie naar een extern usb-apparaat lekt. Het gaat om zogenoemde "channel-to-channel crosstalk leakage". Een kwaadaardig of gemanipuleerd usb-apparaat dat op een usb-poort van een externe of interne usb-hub wordt aangesloten waarop ook andere usb-apparaten zijn aangesloten, kan informatie van deze apparaten achterhalen.

Het gaat dan om toetsaanslagen, wachtwoorden en andere gegevens. Onderzoeker Yuval Yarom vergelijkt het met water dat uit leidingen lekt. "Elektriciteit stroomt net als water in leidingen en kan lekken", zo laat hij weten. "In ons project hebben we laten zien spanningsschommelingen in de datalijnen van de usb-poort door naastgelegen poorten op de usb-hub kunnen worden gemonitord."

De aanvallers ontwikkelden een usb-lamp die toetsaanslagen van een aangesloten usb-toetsenbord kan opvangen. Vervolgens stuurt de lamp de gegevens via bluetooth naar een andere computer. Yarom wijst naar een ander onderzoek waaruit blijkt dat als usb-sticks ergens worden achtergelaten, driekwart door voorbijgangers wordt aangesloten. Usb-sticks die kunnen zijn aangepast, zo waarschuwt de onderzoeker. Gebruikers krijgen dan ook voor nu het advies om alleen betrouwbare usb-apparaten aan te sluiten.

Yarom stelt dat voor de lange termijn usb-verbindingen opnieuw ontworpen moeten worden om ze veiliger te maken. "Usb is ontwikkeld met de aanname dat de gebruiker de controle over alle verbonden apparaten heeft en dat alles is te vertrouwen, maar we weten dat dit niet het geval is. Usb zal nooit veilig zijn tenzij de data voor het versturen wordt versleuteld." De onderzoekers zullen hun onderzoek volgende week tijdens het USENIX Security Symposium in Vancouver presenteren.

 

 

bron: security.nl

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.