Ga naar inhoud

Fox-IT wil softwarelekken in bepaalde gevallen met AIVD en politie delen


Aanbevolen berichten

Securitybedrijf Fox-IT wil in bepaalde gevallen onbekende softwarelekken die het vindt en waar nog geen updates van de leverancier voor beschikbaar zijn delen met de inlichtingendiensten en politie. Dat liet directeur Ronald Prins gisteren tijdens een presentatie in het hoofdkantoor in Delft weten, zo meldt RTL Z.

Werknemers van het securitybedrijf kunnen tijdens hun werk onbekende kwetsbaarheden tegenkomen, bijvoorbeeld als ze worden ingeschakeld voor het uitvoeren van een audit. Prins wil deze beveiligingslekken in bepaalde gevallen met de opsporingsdiensten delen en gedurende die tijd niet bij de leverancier melden. Bijvoorbeeld als er een terreuraanslag dreigt. De leverancier kan zodoende geen update ontwikkelen en uitbrengen, waardoor gebruikers kwetsbaar voor aanvallen zijn. De meeste softwarelekken worden echter wel bij de leverancier in kwestie gemeld, aldus Prins.

Daarnaast stelt de directeur dat hij opsporingsdiensten ook zou willen helpen bij het inbreken op smartphones als daar aanleiding toe is. "Als je daarmee toegang krijgt tot een terroristisch netwerk, dan is dat zeer belangrijke informatie voor de opsporingsdiensten." Fox-IT kwam eind 2015 in Britse handen. Dat zorgde binnen de Nederlandse politiek voor zorgen over de beveiliging van staatsgeheimen, maar die zorgen zijn volgens Prins ongegrond: "De Britten komen hier niet zomaar binnen", zo merkt hij op.

Update

Fox-IT heeft op de eigen website het standpunt over zerodays gepubliceerd. Daarin laat het securitybedrijf weten dat onbekende kwetsbaarheden die tijdens eigen onderzoek of in het kader van een opdracht van een klant worden gevonden, alleen met de betreffende leverancier en de eventueel betrokken klant worden gedeeld. "In geen geval houdt Fox-IT informatie over onbekende kwetsbaarheden geheim, of deelt ze die met derden. Ook niet met opsporingsdiensten of inlichtingendiensten."

Verder verklaart het securitybedrijf dat het nog nooit in opdracht van een opsporings- of inlichtingendienst naar onbekende kwetsbaarheden heeft gezocht. "Maar we sluiten dit in een toekomstige situatie niet uit. Indien er acuut en direct aanwijsbaar gevaar dreigt voor de samenleving en de inlichtingen- en opsporingsdiensten roepen de hulp in van Fox-IT dan zal de ethische commissie van Fox-IT hierover advies geven op basis van een risicoanalyse."

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.