Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Er moeten dringend internationale afspraken worden gemaakt over de inzet van cyberwapens door landen, zo heeft Microsofts juridisch directeur Brad Smith donderdag voor de Verenigde Naties laten weten. Volgens Smith is er sprake van een cyberwapenwedloop tussen landen die een nieuwe generatie wapens zowel tegen burgers als overheden inzetten, wat een risico voor de data- en digitaal ondersteunde infrastructuur is.

Als voorbeeld wees Smith naar de uitbraak van de WannaCry-ransomware, die niet alleen een gevolgen had voor systemen, maar ook voor mensen. De ransomware kon zich verspreiden omdat organisaties Windows-updates die al twee maanden beschikbaar waren niet hadden geïnstalleerd. WannaCry wist onder andere ziekenhuizen en zorginstellingen in Groot-Brittannië te infecteren en zorgde ervoor dat 19.000 ziekenhuisafspraken moesten worden geannuleerd. Ook moesten ambulances vanwege besmette ziekenhuissystemen naar andere ziekenhuizen uitwijken.

"WannaCry is een wake-up call voor de wereld. Als we niets doen om het risico van cyberaanvallen door landen aan te pakken, zal de wereld een gevaarlijkere plek worden", aldus Smith. Hij merkte op dat bedrijven zoals Microsoft een eerste verantwoordelijkheid hebben om dergelijke problemen aan te pakken. "Maar het is een fout om te denken dat alleen de private sector het risico van cyberaanvallen kan stoppen, net zo min het andere soorten militaire aanvallen kan tegenhouden. De investeringen van landen in cyberwapens zijn het punt gepasseerd waar dat mogelijk was."

Microsofts juridisch directeur herhaalde de oproep voor een Geneefse Conventie voor het internet van februari dit jaar, maar stelde ook dat dit een oplossing voor de lange termijn is. Er moeten juist nu maatregelen genomen worden om burgers tegen cyberaanvallen te beschermen, stelde Smith. Daarbij moet er op bestaande wetgeving en normen worden gebouwd. Wetgeving die voor de 21ste eeuw moet worden aangepast. "Overheden moeten samenwerken, om zich zowel aan de huidige internationale normen te houden en nieuwe wetgeving te ontwikkelen om de gaten op te vullen. De wereld heeft een Digitale Geneefse Conventie nodig, alsmede aanvullende stappen om ons te helpen bij het maken van een veiligere wereld", aldus Smith.

 

 

bron: security.nl

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.