Ga naar inhoud

Microsoft waarschuwt voor nieuwe techniek telefoonscammers


Aanbevolen berichten

Telefoonscammers passen een nieuwe techniek toe waarbij scamwebsites de telefoon- of communicatie-app van de gebruiker starten, die zo één klik verwijderd is om de oplichters ook te bellen, zo waarschuwt Microsoft. De websites spelen een geluidsbestand af dat laat weten dat het systeem geïnfecteerd is.

Door het opgegeven nummer te bellen zou het "probleem" kunnen worden verholpen, aldus de instructies van het geluidsbestand. Deze werkwijze wordt al geruime tijd toegepast, maar recentelijk ontdekte Microsoft een scamwebsite die de telefoon- of communicatie-app van de gebruiker aanriep om het telefoonnummer van de oplichters te bellen. De gebruiker moest dit alleen nog bevestigen. Wanneer de gebruiker dit doet komt hij in contact met de telefoonscammers.

Die laten het slachtoffer geloven dat zijn of haar systeem met malware besmet is geraakt. Vervolgens proberen ze toegang tot het systeem te krijgen. Voor het oplossen van het zogenaamde probleem moeten slachtoffers soms honderden euro's betalen. Door de communicatie-app al te starten wordt de gehele "scamervaring" gestroomlijnd, aldus Microsoft.

De softwaregigant stelt dat deze techniek met name voor smartphones geoptimaliseerd lijkt te zijn. Zo maakt de website gebruik van een responsive design en kan de click-to-call direct de telefoonfunctie van smartphones starten. "Dit laat zien dat de dreiging van techsupport-scams gebruikers van verschillende platformen, apparaten en software kunnen raken", aldus Jonathan San Jose van het Windows Defender Research team. De onderzoeker merkt op dat de techniek nog niet veel wordt gebruikt, maar dat die zeer waarschijnlijk wel als service aan cybercriminelen wordt aangeboden.

 

image.png.e6048bd338b7711d08128e25618d1b16.png

 

 

bron: security.nl

aangepast door Captain Kirk
Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.