Ga naar inhoud

Nep-Microsoftmedewerkers vergrendelen browser


Aanbevolen berichten

Oplichters die zich voordoen als medewerkers van Microsoft maken gebruik van hardnekkige browserlockers om de browser van internetgebruikers te vergrendelen, in de hoop dat die vervolgens het opgegeven telefoonnummer bellen, zo waarschuwt anti-malware-bedrijf Malwarebytes.

Het gebruik van browserlockers vindt al geruime tijd plaats. De browserlocker laat een waarschuwing zien dat de computer met malware is geïnfecteerd en gebruikt allerlei technieken om het sluiten van de pagina te voorkomen. Het slachtoffer wordt aangeraden het opgegeven telefoonnummer te bellen dat van de Microsoft-helpdesk zou zijn. In werkelijkheid gaat het om oplichters die slachtoffers software laten installeren waarmee ze de computer op afstand kunnen overnemen. De oplichters laten vervolgens allerlei logbestanden en commando's zien die erop zouden duiden dat de computer is besmet. Voor het verwijderen van de zogenaamde infectie moeten slachtoffers honderden euro's betalen.

Malwarebytes ontdekte onlangs een nieuwe browserlocker die zeer hardnekkig is en alleen via Taakbeheer gesloten kan worden. De aanval bestaat uit drie lagen: een achtergrondvenster in volledige schermmodus, een ander venster dat wordt geactiveerd als de gebruiker op Escape klikt en een pop-under die actief wordt bij een muisklik op het scherm. De browser laat wel een dialoogvenster zien met de vraag of de gebruiker de pagina wil verlaten of hier wil blijven. Dit venster is echter zo gecropt dat gebruikers alleen de optie "blijven" te zien krijgen. Daarnaast wordt er continu in de achtergrond een geluidsbestand (mp3) afgespeeld.

Vanuit een technisch standpunt en vergeleken met ransomware is deze scam laagdrempelig. Door het gebruik van kwaadaardige advertenties kunnen oplichters de malafide pop-ups en waarschuwingen aan miljoenen mensen laten zien, die vaak niet weten dat ze via Taakbeheer de browser kunnen sluiten, zo stelt onderzoeker Jerome Segura. Hij merkt dan ook op dat zowel bewustwording bij gebruikers als technische maatregelen van browser om dergelijke scams te blokkeren een belangrijke rol spelen om slachtoffers te voorkomen.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.