Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Windows 10-gebruikers werden vorige week totaal onverwacht getrakteerd op een grote update met belangrijke veiligheidsupdates. Tamelijk urgent zelfs deze keer.

Microsoft heeft een urgente update voor Windows 10 uitgerold. Elke nog ondersteunde variant kreeg er eentje voorgeschoteld. Meest belangrijke patch betreft het recent openbaar gemaakte hardware-lek in zo ongeveer elke gangbare processor van Intel en AMD. Deze fouten maken het voor kwaadwillenden mogelijk om vrij eenvoudig wachtwoorden en meer te achterhalen. Dat kan in theorie zelfs door het simpelweg bezoeken van een website met kwaadaardige code. Deze wordt netjes en ongemerkt door een browser uitgevoerd en ‘lekt’ vervolgens privacygevoelige gegevens – zoals bijvoorbeeld een net ingetikt wachtwoord van uw bank of andere website – naar een hacker. Wetenschappers hebben gisteren laten weten dat het ze ook daadwerkelijk gelukt is code in Javascript – een standaard webtaal – te schrijven die dit doet. Foute boel dus.

 

Moeilijk te repareren

Het trieste is dat er eigenlijk geen afdoende softwarematige oplossing voor bestaat. Ook de updates voor Windows 10 bieden maar een beperkte bescherming, voor de rest is eigenlijk de enige mogelijkheid het vervangen van de processor in een pc. En dat is lang niet altijd mogelijk (bijvoorbeeld bij notebooks). Softwarematig blokkeren van bepaalde zaken is mogelijk. Maar daar worden een computer significant trager van, tot 30% langzamer wordt voorzichtig voorspeld. Omdat het hardware betreft waar de ernstige fouten inzitten, is niet alleen Windows getroffen maar elk ander besturingssysteem. Inclusief mobiele varianten als Android en iOS. Want naast Intel bevatten ook de nieuwere ARM-processoren de fout. Feitelijk is het een denkfout die door alle processor-ontwerpers is gemaakt. Mogelijk is via zogeheten ‘microcode’ een processor als lapmiddel dicht te timmeren, maar sneller wordt ie daar ook niet van. De enige optie is een totaal nieuwe generatie processors afwachten.

Valt het mee of valt het tegen?

Grote kans dat geen enkel bedrijf (maar natuurlijk ook particulieren) een recent aangekochte computer bij de vuilnisbak gaan zetten. Dat zou een enorme kapitaalvernietiging zijn. Het is dan ook te hopen dat een meer traditionele aanpak – denk aan updates van browsers en virusscanners – soelaas biedt. En de hele heisa rondom de vervelende hardwarefouten – die overigens Spectre en Meltdown zijn gedoopt een storm in een glas water blijkt te zijn. Als dat niet zo is, hebben we het over mogelijk het ernstigste hardwarematige veiligheidsprobleem ooit in de geschiedenis van de computer. Een probleem ook waar letterlijk en figuurlijk een stevig prijskaartje aan komt te hangen. Bereid je in ieder geval voor op mogelijk nóg frequenter Windows-updates… Draai je Mac OS X, dan is een deel van de problemen al een tijdje terug gerepareerd. Vermoedelijk zijn de nieuwere iPhones en iPad’s overigens sowieso niet getroffen door de bug.

 

 

Bron: https://blog.computercreatief.nl

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.