Ga naar inhoud

VeraCrypt zoekt hulp voor schijfversleuteling met Secure Boot


Aanbevolen berichten

De ontwikkelaar van de encryptiesoftware VeraCrypt zoekt hulp om volledige schijfversleuteling van Windows-systemen mogelijk te maken. VeraCrypt is een opensource-encryptieprogramma voor Windows, macOS en Linux, gebaseerd op het populaire TrueCrypt waarvan de ondersteuning in 2014 werd gestopt.

De software maakt het mogelijk om systemen volledig te versleutelen of versleutelde containers aan te maken. Een probleem op nieuwere Windows-systemen waar Secure Boot standaard staat ingeschakeld is dat volledige schijfversleuteling niet wordt ondersteund. Secure Boot is een beveiligingsstandaard die ervoor zorgt dat een computer bij het opstarten alleen maar software laadt die wordt vertrouwd door de fabrikant.

Microsoft en sommige computerfabrikanten vereisen dat bij het opstarten van de computer hun eigen certificaat wordt geladen, aangezien ze hun eigen EFI-drivers tijdens het opstarten draaien. Zonder het certificaat worden de drivers niet vertrouwd en zal de machine niet starten. Om de VeraCrypt-bootloader met Secure Boot te laten werken moeten de VeraCrypt-sleutels in de firmware geladen worden, waarvoor een script is ontwikkeld.

Het script blijkt op sommige computers niet te werken, aangezien alleen het VeraCrypt-certificaat en twee certificaten van Microsoft en sommige computerfabrikanten worden geladen. Om dit probleem te verhelpen vraagt VeraCrypt-ontwikkelaar Mounir Idrassi dat computergebruikers het certificaat van hun computer opsturen, zodat het in VeraCrypt kan worden verwerkt. Van hoe meer fabrikanten de certificaten beschikbaar zijn, des te groter de kans dat de software straks op meer computers met Secure Boot werkt.

Hiervoor heeft Idrassi een tool gemaakt die de EFI-variabele van de firmware uitleest en verschillende bestanden en mappen met de firmwarecertificaten aanmaakt. Vervolgens kunnen gebruikers deze bestanden naar het VeraCrypt-forum uploaden. Sinds de oproep heeft Idrassi bestanden van zo'n 20 computers ontvangen en is er een bètaversie verschenen die de Secure Boot-sleutels van verschillende computerfabrikanten bevat.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.