Ga naar inhoud

Privacybesturingssysteem Tails 22.000 keer per dag gebruikt


Aanbevolen berichten

Het op privacy en security gerichte besturingssysteem Tails is dit jaar zo'n 22.000 keer per dag gebruikt, zo hebben de ontwikkelaars in een terugblik op 2018 laten weten. Tails staat voor The Amnesic Incognito Live System en is een volledig op Linux-gebaseerd besturingssysteem dat de privacy en anonimiteit van gebruikers wil beschermen. Zo loopt het internetverkeer standaard via het Tor-netwerk en laat het geen sporen na op de computer waarop het wordt gebruikt.

Dit jaar lag de focus vooral op het vergroten van het gebruiksgemak voor gebruikers. Zo werd elke nieuwe feature met echte gebruikers getest. Ook werd het mogelijk om automatisch bij het starten van Tails aanvullende software te laten installeren en werd het versleutelingsprogramma VeraCrypt in de desktop geïntegreerd. Verder werd het besturingssysteem van een schermvergrendeling voorzien.

Een andere belangrijke ontwikkeling waren de reproduceerbare "builds". Tails is opensourcesoftware, wat inhoudt dat gebruikers inzage in de broncode hebben. Er was voorheen echter geen garantie dat het ISO-bestand van Tails ook daadwerkelijk op deze broncode was gebaseerd. Met zogeheten reproduceerbare "builds" is het mogelijk gemaakt om te verifiëren dat de broncode ook voor het ISO-bestand is gebruikt.

Dit jaar slaagde Tails er ook in om de inkomsten te diversificeren. Het aandeel van donaties van personen steeg van 17 procent naar 34 procent. De rest van de inkomsten is afkomstig van stichtingen, de Amerikaanse overheid en bedrijven. De ontwikkelaars merken op dat de grotere inbreng van privépersonen de organisatie robuuster en onafhankelijker maakt. De ontwikkeling van Tails kost jaarlijks 200.000 euro. Vorige maand startte Tails een donatiecampagne om 120.000 euro op te halen.

 

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.