Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

De populaire securitytool Metasploit is voorzien van een scanner waarmee beheerders kunnen kijken of er binnen hun organisatie nog systemen zijn die via een beveiligingslek in Remote Desktop Services (RDS) van Windows zijn over te nemen, zonder deze systemen tijdens de test te laten crashen.

Het beveiligingslek in RDS werd op 14 mei door Microsoft gepatcht. Recentelijk bleek dat er bijna een miljoen computers die via internet toegankelijk zijn de beveiligingsupdate nog altijd niet geïnstalleerd hebben. Aanleiding voor Microsoft om Windowsgebruikers nogmaals op te roepen om de patch te installeren, aangezien anders een worm deze systemen kan infecteren. Volgens de softwaregigant zijn er waarschijnlijk nog veel meer systemen binnen organisaties niet gepatcht.

Zodra één machine binnen een dergelijke organisatie door malware wordt besmet lopen ook deze nog ongepatchte systemen risico. Malware hoeft alleen via het remote desktopprotocol (RDP) verbinding met kwetsbare systemen te maken. Er is geen interactie van de gebruiker vereist en de malware hoeft niet over geldige inloggegevens te beschikken.

De afgelopen dagen verschenen er verschillende scanners waarmee het mogelijk is om netwerken op kwetsbare systemen te controleren. Deze scanners kunnen de kwetsbare systemen echter laten crashen, waardoor er een denial of service ontstaat. Twee ontwikkelaars met het alias zerosum0x0 en JaGoTu hebben nu een module voor Metasploit ontwikkeld waarmee het mogelijk is om systemen te testen zonder die te laten crashen. Eerder kwam één van de ontwikkelaars met een scanner voor het beveiligingslek waar de WannaCry-ransomware misbruik van maakte.

Metasploit is een opensourceframework voor het testen van de beveiliging van systemen en netwerken. Het wordt ontwikkeld door securitybedrijf Rapid7 en is geliefd bij penetratietesters en securityprofessionals. Een community van ontwikkelaars maakt allerlei aanvullende modules voor de tool, waarmee de functionaliteit verder wordt vergroot.

 

 

bron: security.nl

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.