Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

De Belgische politie wil het eenvoudiger voor slachtoffers van cybercrime maken om aangifte te doen, aangezien dat nu nog te weinig wordt gedaan. Dat laat de Federale Politie in de Veiligheidsmonitor 2018 weten (pdf). Vorig jaar steeg het aantal geregistreerde slachtoffers van "informaticacriminaliteit" met 14,8 procent. Met name het aantal mensen dat aangifte van phishing deed steeg. Van 475 in 2017 naar 1277 in 2018.

Ook het aantal aangiften van informaticabedrog, hacking en "valsheid in informatica" lieten een stijging zien. Valsheid in informatica is het wijzigen of wissen van gegevens in een computersysteem of het gebruik van die gegevens veranderen. Zo steeg het aantal slachtoffers van informaticabedrog van 17.500 naar 19.300. Het aantal hackingslachtoffers ging van zo'n 2600 naar 3600 en het aantal mensen dat aangifte van valsheid in informatica deed groeide met 400 en ging van 800 naar 1200.

De Belgische politie stelt dat het werkelijke aantal slachtoffers van cybercrime waarschijnlijk hoger ligt. Slechts 14 procent van de respondenten die aangaven in het afgelopen jaar slachtoffer te zijn geweest van "inbraak in een computer of smartphone", deed hier ook aangifte van. Voor zowel "oplichting via internet" als "intimidatie en pesten via internet", deed 22 procent van de slachtoffers aangifte.

"Met andere woorden: zo’n 200.000 via internet gepleegde feiten zouden niet aangegeven zijn. Een belangrijke uitdaging voor de toekomst zal dus zijn om dit cijfer omlaag te krijgen", aldus de Federale Politie. Om dit te realiseren wil de politie gaan inzetten op preventie en het eenvoudiger maken voor slachtoffers om aangifte te doen.

 

 

bron: security.nl

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.