Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Is er een manier in Excel om automatisch te laten berekenen welke kolommen de minste overlap hebben?

Ik heb een draaitabel (mijn eerste...) gemaakt van de inschrijvingen in bepaalde opleidingen. De opleidingen gaan altijd door op maandagnamiddag.

Door het toevoegen van slicers kan ik één voor één bekijken welke opleidingen géén overlappende inschrijvers hebben, maar voor het opmaken van de opleidingskalender, zou ik ook graag automatisch te zien krijgen welke opleidingen de minste overlappers hebben - aangezien het niet altijd haalbaar is om de opleidingen te plannen zonder enige overlap.

 

Ik heb een bestandje toegevoegd als voorbeeld.

Vertaald naar dat voorbeeld zou ik dus graag weten of het mogelijk is om op een snelle, geautomatiseerde manier te weten te komen welke twee kolommen de minste overlappende 1'tjes hebben, zodat ik weet dat ik die opleidingen eventueel op eenzelfde dag kan laten doorgaan.

 

Alvast bedankt voor de hulp!

Voorbeeld voor pc helpforum draaitabel.xlsx

Geplaatst:

Zodus je wil te weten komen welke cursisten je in 2 stukken moet  snijden om op 2 plaatsen aanwezig te kunnen zijn?

 

ik vrees dat de meeste helpers er net als ik geen yota verstaan wat je wil met enkel een paar 1 tjes op een blad.

Geplaatst:

Mensen schrijven zich in voor (= tonen hun interesse in) interne vormingen via een online formulier. De resultaten daarvan kan je als beheerder bekijken in excel, maar het is een weinig overzichtelijke / praktische lijst. Die heb ik vertaald in een 0 als ze zich niet hebben ingeschreven, en een 1 als ze zich wel hebben ingeschreven. Uiteraard kan niemand in twee gesplitst worden... De data voor de interne vormingen moeten nog bepaald worden. Er zijn veel meer vormingen dan vormingsdagen, dus er gaan altijd verschillende vormingen door op één dag. Doordat we de inschrijvingen op voorhand krijgen, kunnen we proberen rekening te houden met wie zich waarvoor inschrijft, of er bv. twee vormingen zijn waarvoor geen overlappende geïnteresseerden zijn. Dan kunnen we in dat geval die twee vormingen op eenzelfde dag plannen, zodat mensen maximaal kunnen deelnemen aan de vormingen waarvoor ze zich hebben opgegeven.

Als de kalender eens klaar is, en mensen hebben zich ingeschreven voor twee vormingen die op eenzelfde dag doorgaan, dan zullen ze moeten kiezen - maar dat willen we dus minimaal laten voorkomen.

Daarom vraag ik mij af of er een snelle manier is om te zien welke kolommen de minste overlappende 1-tjes (= inschrijvingen) hebben. In het voorbeeld is dat snel genoeg te zien, maar in de praktijk gaat het over een 70-tal vormingen.

 

Helpt dit? 

Geplaatst:

Wat u wilt klinkt nogal onlogisch.

 

Wie schrijft zich nu in voor een bijeenkomst waarvan datum en tijdstip nog niet vast staan? Als ik uw redenatie probeer te volgen dan wilt u uw agenda aanpassen aan de cursisten. Waarom niet een programma maken en daar op in laten schrijven? Uw methode zal resulteren in chaos(vorming)

 

 

Geplaatst:

Het gaat over interne navormingen voor onze eigen leraren.

Elke maandagnamiddag is iedereen vrij voor interne navormingen.

Normaal maken we eerst de kalender en laten we mensen dan kiezen waarvoor ze zich willen inschrijven.

Nu de inschrijvingen automatisch in een lijst worden gezet, zagen we dat als een opportuniteit om precies te kunnen zien waar mensen interesse in hebben (in plaats van wat goed past in hun agenda), en om te zorgen dat ze zoveel mogelijk vormingen waarin ze geïnteresseerd zijn ook effectief kunnen volgen.

Andere jaren gebeurde het dat twee vormingen die op eenzelfde dag doorgingen (wegens op voorhand vastgelegd) soms erg veel overlappende inschrijvingen hadden. Beide groepen werden dan heel klein (wat nadelig kan zijn voor bv. vormingen die met materiaalontwikkeling te maken hebben) en sommige mensen waren teleurgesteld dat ze niet aan beide vormingen konden deelnemen.

Daarom dat we ons deze vraag stellen; om het aanbod zo goed mogelijk te kunnen afstemmen op de vraag en interesse van onze leraren.

Geplaatst:

Ik wil niet in een discussie verzanden waarbij uw beeld over hoe en wat ingericht zou moeten zijn, komt bij mij alleen over als complete chaos en omgekeerde wereld.

 

Het lijkt mij als op datum A Vorming 1 en 2 kan worden gevolgd mensen zich daar op inschrijven. Als door de jaren heen ook nog niet geleerd is welke vormingen wel of juist niet samen gaan dan zou ik het plan eerst maar eens in de koelkast zetten en zorgen dat er historische data voorhanden is om beter te kunnen plannen. Ik weet niet veel over leraren, wat ik wel weet is dat het zelden een eensgezinde groep mensen is die allemaal de neuzen naar dezelfde kant heeft staan.

 

Maar goed we lijken nu wel een stelletje docenten die om de topic heen, een discussie aan het voeren zijn terwijl de inhoud belangrijker is.

Geplaatst:

Inderdaad. Het hoe of waarom van onze organisatorische beslissingen hoeft hier niet ter discussie te staan - zeker niet als dat leidt tot het opwerpen van clichématige beelden over leerkrachten. <_< Dergelijke discussies zijn wel het laatste wat ik wilde bereiken.

Ik vroeg me af of iets technisch kon in Excel, dus ik stelde een vraag.

Van chaos is geen sprake, daarin kan ik u gerust stellen.

Ik zou meer uitleg kunnen geven zodat het wel duidelijk en logisch wordt, maar zoals je zelf al zegt: de inhoud doet er eigenlijk niet toe.

Soit. Mijn vraag is blijkbaar moeilijk te beantwoorden.

Sluit het draadje maar - ik zoek wel een andere manier.

Geplaatst:

Moest iemand ooit een vergelijkbare vraag hebben: ik heb een oplossing gevonden in aantallen.als.:

 

Met =AANTALLEN.ALS(B6:B11;"1";C6:C11;"1") kan ik per twee kolommen (aka vormingen) zien hoeveel mensen zich voor beide vormingen hebben ingeschreven.

In het document in bijlage zie je hoe dat tot een oplossing heeft geleid.

Onder de kolom kan ik nu snel zien welke opleidingen op één dag gepland kunnen worden, nl. de opleidingen waarvoor bovenstaande formule als resultaat '0' (of een laag getal) geeft.

 

 

Kopie van Voorbeeld voor pc helpforum draaitabel - oplossing.xlsx

Geplaatst:

Bedankt voor de feedback.

Sorry dat wij je niet konden helpen maar wij hebben niet allemaal de kennis om met excell complexe problemen op te lossen.

Ik ben toch blij dat je een oplossing hebt gevonden en ik hoop dat we je in de toekomst wel nog van dienst kunnen zijn.

Dan sluiten we hier af.

Succes nog met je planning

:locked2:

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.