Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Na meer dan een jaar is er een nieuwe versie van de encryptiesoftware VeraCrypt verschenen die allerlei nieuwe beveiligingsfeatures bevat. VeraCrypt is een opensource-encryptieprogramma voor Linux, macOS en Windows gebaseerd op het populaire TrueCrypt waarvan de ondersteuning in 2014 werd gestopt.

De vorige versie dateert al weer van 12 september 2018. Afgelopen zondag verscheen VeraCrypt versie 1.24. Deze versie introduceert RAM-encryptie voor sleutels en wachtwoorden. Dit moet voorkomen dat ze bijvoorbeeld via coldbootaanvallen uit het werkgeheugen worden gelezen. Dergelijke aanvallen zijn al sinds 2008 bekend. Destijds ontdekten onderzoekers dat encryptiesleutels in het geheugen van de computer worden opgeslagen en niet meteen hieruit verdwijnen als het systeem niet op een juiste wordt uitgeschakeld en weer wordt ingeschakeld. Door de geheugenchips met stikstof te besproeien blijft de informatie lang genoeg aanwezig om te kunnen achterhalen. VeraCrypt heeft hier nu bescherming voor toegevoegd. Een nadeel is wel dat hierdoor Windows Hibernation niet meer mogelijk is wanneer VeraCrypt systeemversleuteling ook wordt gebruikt.

Daarnaast beschikt de software over verschillende opties om encryptiesleutels uit het geheugen te wissen. Zo worden de systeemencryptiesleutels bij het uitschakelen of herstarten van de computer uit het geheugen gewist. Ook dit moet bescherming tegen coldbootaanvallen bieden. Daarnaast biedt de software een optie om alle encryptiesleutels uit het geheugen te wissen als er een nieuw apparaat op het systeem wordt aangesloten en is het mogelijk voor applicaties om in noodgevallen de encryptiesleutels uit het geheugen te laten wissen. Verder zijn er problemen met de VeraCrypt UEFI-bootloader verholpen en is de wachtwoordlengte uitgebreid naar 128 bytes voor non-system volumes.

 

 

bron: security.nl

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.