Ga naar inhoud

ProtonMail en Tutanota vragen EU af te zien van encryptievoorstelProtonMail en Tutanota vragen EU af te zien van encryptievoorstel


Aanbevolen berichten

Verschillende aanbieders van end-to-end versleutelde diensten, waaronder e-mailproviders ProtonMail en Tutanota, hebben de Europese Unie gevraagd om af te zien van de encryptieresolutie van de Europese Raad. In de resolutie staat dat opsporingsdiensten toegang tot versleutelde data zouden moeten hebben. De resolutie heeft als uitgangspunt dat de bevoegde autoriteiten hun wettelijke taak moeten kunnen uitvoeren, zowel online als offline.

Hoewel de Europese Raad het niet expliciet noemt wordt er gevraagd om een backdoor, zo stellen ProtonMail, Threema, Tresorit en Tutanota. "Dit bedreigt de rechten van miljoenen Europeanen en ondermijnt een wereldwijde verschuiving naar het gebruik van end-to-end encryptie", aldus de vier bedrijven. Bij end-to-end encryptie hebben alleen de afzender en ontvanger toegang tot de inhoud van berichten. Een backdoor waardoor een derde partij kan meekijken zou per definitie inhouden dat er geen sprake meer is van end-to-end encryptie.

De bedrijven stellen dat het begrijpelijk is om politiediensten meer tools te willen geven voor de bestrijding van criminaliteit. De resolutie is echter te vergelijken met politie die de sleutel van elke woning heeft, alleen dan digitaal. Het zou daarnaast tot grotere privacyschendingen kunnen leiden. Mochten de voorstellen doorgang vinden dan volgt de EU de ergste surveillancestaten ter wereld, zonder dat dit extra veiligheid oplevert, aldus Martin Blatter, ceo van versleutelde chatdienst Threema. De bedrijven willen dat er stappen worden genomen om te voorkomen dat de voorstellen te ver gaan en dat de privacy van Europeanen beschermd blijft.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.