Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Nieuwe Europese regels die volgend jaar gaan gelden zorgen ervoor dat particulieren wettelijke garantie hebben bij goederen met een digitaal element, zoals IoT-apparatuur, digitale diensten, zoals streaming- en cloudopslagdiensten, en digitale content, zoals e-books en muziekbestanden. Bij digitale diensten en inhoud is er ook recht op wettelijke garantie wanneer er niet met geld voor wordt betaald, maar met persoonsgegevens.

Door de regels zijn leveranciers verplicht om ervoor te zorgen dat het product of dienst goed en veilig gedurende de normale levensduur is te gebruiken. "Aanbieders zijn daarom ook verplicht om updates te leveren. Dit moet zo lang als afgesproken en daarnaast zo lang als redelijk is. De aanbieder moet aangeven wanneer een update beschikbaar is en wat de gevolgen zijn als de consument de update niet installeert", aldus de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Wanneer het gaat om diensten die doorlopend geleverd worden, zoals streaming- en cloudopslagdiensten, moeten die gedurende de hele gebruiksperiode goed functioneren. Bij problemen is de leverancier verplicht om die gratis op te lossen. Denkt de leverancier dat het probleem door de klant wordt veroorzaakt, dan zal hij dit het eerste jaar moeten bewijzen. De bewijslast voor de aanbieder is verlengd van 6 naar 12 maanden.

Kan de aanbieder niet bewijzen dat de klant het probleem zelf heeft veroorzaakt, dan moet hij het alsnog oplossen. Bij doorlopende diensten heeft de aanbieder gedurende de gehele looptijd de bewijslast. Als hij niet kan bewijzen dat het probleem door de klant komt, moet hij het oplossen door reparatie, vervanging of geld terug te geven.

"Het recht van consumenten op een goed werkend product is een basisregel binnen het consumentenrecht. Dit recht noemen we ook wel wettelijke garantie", zegt Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM. "Dit recht geldt bij alle producten en straks ook voor digitale producten en diensten." De toezichthouder zal straks op de naleving van de nieuwe regels gaan handhaven en roept ondernemers op om zich al voor te bereiden.

 

bron: https://www.security.nl

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.