Ga naar inhoud

Antivirusbedrijf wil term "ransomware" door alternatief vervangen


Aanbevolen berichten

Het is de hoogste tijd om de term "ransomware" door een alternatief te vervangen, aangezien bij veel aanvallen door ransomwaregroepen helemaal geen data meer wordt versleuteld. Dat vindt antivirusbedrijf Emsisoft. De eerste ransomware-aanvallen waren eenvoudig en voornamelijk geautomatiseerd. Vaak waren eindgebruikers het doelwit. Tegenwoordig zijn de aanvallen complexer en is er sprake van "human-operated ransomware" gericht op bedrijven, waarbij aanvallers veel meer "handwerk" verrichten voor het binnendringen van organisaties en verspreiden van de ransomware.

Daarnaast is het gemeengoed voor ransomwaregroepen om voor het uitrollen van ransomware eerst gevoelige data te stelen, om daarmee getroffen organisaties af te persen als ze het gevraagde losgeld niet betalen. Volgens Emsisoft is het versleutelen van data de laatste stap in de aanval, als die al plaatsvindt. "Om het anders te zeggen, aanvallen kunnen ook bestaan uit alleen het stelen van data, zelfs wanneer ze worden uitgevoerd door groepen die normaliter data versleutelen", aldus Emsisoft.

De virusbestrijder stelt dan ook dat ransomwaregroepen ransomwareloze aanvallen uitvoeren. "Dit zorgt voor verwarring bij het bijhouden van statistieken wat als "ransomware" aanval moet worden gezien en wat niet." Volgens Emsisoft kunnen dergelijke incidenten beter worden bestempeld als "data extortion events", waarbij er sprake is van encryptie-gebaseerde data-afpersing en data-afpersing op basis van gestolen gegevens, die elkaar niet hoeven uit te sluiten. "Deze omschrijvingen zijn mogelijk geen ideale vervanging voor "ransomware", maar we zijn er zeker van dat iemand met betere alternatieven kan komen."

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.